Naslovnica Sport Reprezentacija BiH zbog koronavirusa ostala bez šansi…

Reprezentacija BiH zbog koronavirusa ostala bez šansi…

442

Sarajevo — Izvršni odbor Evropske rukometne federacije (EHF) u petak je putem video konferencije donio niz odluka i prijedloga kako završiti ovu rukometnu sezonu koja je prekinuta zbog pandemije koronavirusa.

Otkazane su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo rukometaša 2021. godine, pa je reprezentacija Bosne i Hercegovine ostala bez šanse za plasman na to takmičenje.

Na osnovu plasmana na EP-u 2020 na Svjetskom prvenstvo u Egiptu igrat će Španija, Hrvatska i Norveška kao osvajači medalja, te Slovenija, Njemačka, Portugal, Švedska, Austrija, Mađarska, Bjelorusija, Island, Češka i Francuska. Danska je to pravo stekla kao svjetski prvak.

Otkazana su i četiri preostala kola kvalifikacija rukometašica za Evropsko prvenstvo koje zajednički organiziraju Danska i Norveška od 3. do 20. decembra, prenose bh. mediji.

Na osnovu plasmana na prošlom Europskom prvenstvu 2018. godine, EURO 2020 izborile su Francuska, Rusija, Nizozemska, Rumunija, Švedska, Mađarska, Njemačka, Srbija, Španija, Slovenija, Poljska, Češka i Hrvatska. Naravno, Norveška i Danska su osigurale nastup kao domaćini.

Žrijeb grupa za EP rukometašica bit će 18. juna u Beču.

EHF je otkazao sve preostale susrete osmine i četvrtfinala rukometne Lige prvaka, a na “Final Four”, koji će se održati u Koelnu, 28. i 29. decembra 2020. putuju po dvije najbolje ekipe iz “elitnih grupa” ove sezone, a to su Barcelona i PSG iz grupe A, te Kiel i Telekom Veszprem iz grupe B.

U Ligi prvakinja EHF je ostavio mogućnost igranja četvrtfinala početkom septembra, ali na završnom turniru u Budimpešti. Ako ne bude moguće odigrati susrete četvrtfinala, tada će na “Final Four” po dvije najbolje ekipe nakon takmičenja po grupama, a to su Metz Handball, Team Esbjerg, Gyori ETO KC i Brest Bretagne. Završni turnir bi se trebao igrati 5. i 6. septembra u Budimpešti.

Otkazan je i Challenge kup, kao i EHF kup u obje konkurencije i ove sezone neće biti pobjednika u tim takmičenjima.

(StarMo)