Naslovnica Život Rekordni broj novozaraženih u svijetu

Rekordni broj novozaraženih u svijetu

322
foto arhiva

Zagreb — Više od 400.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je u svijetu u protekla 24 sata, što je rekord, prema podacima koje redovno prikuplja agencija France presse (AFP).

Prijavljeno je 404.758 novih infekcija te 6086 novih smrti od posljedica covida-19, prenose hrvatski mediji.

Taj rast broja zaraženih objašnjen je djelimično i povećanim brojem testiranja u odnosu na prvi epidemijski talas u martu i aprilu.

U Evropi, ali i u Sjedinjenim Državama te Kanadi, broj dijagnosticiranih snažno je narastao u sedam dana i to 44 posto, odnosno 17 posto u odnosu na prethodnu sedmicu.

U Evropi, najvećih broj potvrđenih novih zaraza od početka pandemije bio je u četvrtak s više od 150.000 novozaraženih u cijeloj regiji.

Nekoliko zemalja starog kontinenta smatra da su ušle u drugi epidemijski val.

Broj potvrđenih žrtava covida-19 u Evropi sada je znatno manji u odnosu na prvi talas, kada je u prosjeku bilo više od 4000 umrlih na dan.

Međutim, nakon usporavanja ovog ljeta kada je u julu bilo manje od 400 smrti na dan, od prošle sedmice raste i prosječan broj umrlih te iznosi oko 1000 na dan.

U Sjedinjenim Državama je broj novozaraženih pao u septembru nakon vrhunca dosegnutog sredinom jula, ali počeo je opet rasti. Tako je u proteklih sedam dana prosječno bilo potvrđeno više od 50.000 novozaraženih na dan, a vrhunac je bio četvrtak s više od 70.000.

(StarMo)