Naslovnica Izdvojeno Rekordan odziv Amerikanaca na izborima

Rekordan odziv Amerikanaca na izborima

534
Trump i Biden - arhiva

Washington — Skoro 20 miliona Amerikanaca već je glasalo na predsjedničkim izborima, koji su zakazani za 3. novembar, što je nezabilježeno u svim dosadašnjim izborima, saopštio je Američki izborni projekat.

Poređenja radi, na prethodnim predsjedničkim izborima do 16. oktobra je glasalo oko šest miliona ljudi, prenosi BBC, na koji se pozivaju regionalni mediji.

Stručnjaci smatraju da je ovakav trend posljedica pandemije, jer ljudi žele izbjeći gužve na glasačkim mjestima na dan izbora.

Glasanje u Texasu je počelo u utorak i zabilježen je rekordan odziv birača u historiji prvog dana glasanja, a dnevni rekord je u ponedjeljak zabilježen i u Georgiji.

U Ohiju je listiće za glasanje poštom tražilo više od 2,4 miliona ljudi, što je dvostruko više nego 2016. godine.

Istraživanje je pokazalo da velika većina onih koji su već glasali podržava demokrate, ali iz republikanskog tabora poručuju da Joe Biden može pobijediti u ranom glasanju, ali da će Donald Trump to lako preokrenuti u svoju korist u izbornom danu.

Analitičari ukazuju na istraživanja koja pokazuju da će ove godine, za razliku od mnogih drugih izbora, glasati veliki broj mladih, što bi trebala biti prednost za Bidena, kao što je svojevremeno donijelo veliku predost Baracku Obami.

U istraživanju Aksiosa četiri od deset studenata reklo je da planiraju protestovati ukoliko Trump pobijedi, dok bi to uradilo samo tri posto studenata u slučaju pobjede Bidena.

(StarMo)