Naslovnica Politika Reisu “puno sanduče”: Nakon NIP-a i HDZ-a sada mu pisao i lider...

Reisu “puno sanduče”: Nakon NIP-a i HDZ-a sada mu pisao i lider SDP-a

129

Sarajevo — I predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić je nakon Naroda pravde pa potom i HDZ BiH, uputio pismo reisu-l-ulemi, Husein ef. Kavazoviću.

Nikšić u pismu naglašava kako mu “nije drago da s Vama (reisom) komunicira na ovakav način – putem otvorenog pisma, te dodaje:

– Smatram Vaš stav pogrešnim jer bi kao vjerski poglavar trebali imati barem približno jednak stav prema svim vjernicima, ali nisam javno reagirao jer se radilo o meni lično i o mojoj porodici. Na osnovu tog iskustva ne bi me trebalo iznenaditi ono što ovih dana imamo priliku slušati iz Vaših obraćanja. Nakon Vaših posljednih istupa smatram da nemam pravo da šutim ni kao građanin, a pogotovo ne kao predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine – piše Nikšić.

Dalje navodi da je iz javnih istupa “postalo jasno da će se ljetne aktivnosti Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ove godine zapravo svesti na akciju spašavanja “vojnika” Bakira”.

– Naravno da imate pravo na svoje favorite i da ih možete podržavati, ali isto tako smatram da ne priliči da to radite kao vjerski poglavar – navodi lider SDP BiH.

– Vaš govor na manifestaciji „Dani bosanske duhovnosti – Karići 2022“ najbolje argumentira ovakve moje tvrdnje. U tom govoru ste podržali poziv Bakira Izetbegovića na prebrojavanje konstatacijom: „Jašta ćemo se nego prebrojavati.” Također, prozvali ste one „glasove koji kažu što nas to prebrojavaju“, napisao je, između ostalog, Nermin Nikšić.

(StarMo)