Naslovnica Život Reisova ramazanska poruka će biti dostavljena medijima

Reisova ramazanska poruka će biti dostavljena medijima

238

Sarajevo — Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef Kavazović danas će posredstvom Federalne novinske agencije (FENA) i Media centra IZ u BiH uputiti tradicionalnu ramazansku poruku vjernicima.

Video poruka će biti dostavljena svim zainteresovanim medijima.

Kancelarija reisu-l-uleme je donijela odluku da se ove godine mediji ne pozivaju na snimanje poruke reisu-l-uleme kako se ne bi izlagali riziku zbog širenja koronavirusa.

Prema kalendaru (takvimu) Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zalaskom sunca u četvrtak, 23. aprila nastupa mjesec Ramazana, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u petak, 24. aprila.

Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu, a u Kur’anu se u tom smislu kaže: O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili, i to neznatan broj dana; a onome od vas koji bude bolestan ili na putu – isti broj drugih dana. Onima koji ga jedva podnose – otkup je da jednog siromaha nahrane. A ko drage volje da više, za njega je bolje. A bolje vam je, neka znate, da postite. (El-Bekare 183-184)

(StarMo)