Naslovnica Život Reis o “podjelama i populizmu, koji nanosi rane”…

Reis o “podjelama i populizmu, koji nanosi rane”…

551
reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović

Sarajevo — Podjele i populizam prijete da nam nanesu rane koje će biti teško sanirati – izjavio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, danas u Sarajevu, obraćajući se učesnicima drugog dana predramazanskog savjetovanja koje se održava pod motom “Ramazanske vrijednosti – Putokaz mladima”.

Na savjetovanju kojeg organiziraju Rijaset i Uprava za vjerske poslove učestvuju direktori uprava Rijaseta, muftije, glavni imami iz Bosne i Hercegovine i dijaspore, dekani islamskih fakulteta, te direktori medresa i ustanova Islamske zajednice.

„Organski sklad i sloga u našem društvu se raspadaju. Populizam kojem se prepuštamo ne poštuje vrijednosti vjere, porodice, naroda i tradicije, niti mari za historijsko pamćenje našeg naroda. Ne cijene se učeni ljudi, naučnici, filozofi, ulema. Na scenu su stupili populisti koji ugađaju masama, koji im daju slanu vodu poslije koje se osjeća još veća žeđ“, ocijenio je reisu-l-ulema.

Podsjetio je da se nekada u društvu vrijednosti kreirali istinski vitezovi duha, državnici, filozofi i naučnici, a da danas to čine istraživači javnog mijenja i kreatori populističkih ideja za jednokratnu upotrebu.

„Od naučnika, filozofa, umjetnika i uleme koji su nosioci istinskog duha traži se da zadovoljavaju populističke ciljeve ili će biti odbačeni kao čudaci. Oni danas na sebi osjećaju okrutne posljedice populističkih vođa i njihovih pristalica. Originalnost u misli i stvaralaštvu nikada nije bila privilegija populista. Svijet koji se pojavljuje, taj svijet populizma i vrijednosne destrukcije tražit će od nas nove žrtve i dugotrajnu duhovnu borbu da se posljedice takvog stanja saniraju“, dodao je reisu-l-ulema.

Naglasio je da Islamska zajednica, umjesto populizma, mora pokazati brigu za čovjeka, za njegove istinske potrebe, za njegov duhovni temelj koji ga je uvijek i činio čovjekom.

(StarMo)