Naslovnica Život Reis o noći Lejletu-l-kadra: Ovo je blagoslovljeno vrijeme…

Reis o noći Lejletu-l-kadra: Ovo je blagoslovljeno vrijeme…

277
reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović.

Sarajevo — U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, je uz poštivanje epidemioloških mjera protiv koronavirusa, organizirana centralna svečanost dočeka najodabranije noći u mjesecu ramazanu, a to je noć Lejletu-l-kadra.

Tom prilikom je poruke Lejletu-l-kadra vjernicima uputio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

– U noći smo koja je bolja od hiljadu mjeseci. Ovo je blagoslovljeno vrijeme u našim životima, za koje je Muhammed, a.s., rekao da će biti nesretan ko ga propusti. Ramazan je blagoslovljeno vrijeme koje nije moguće nadoknaditi nikakvim drugim vremenom – kazao je reis Kavazović.

Dodaje i da nam “Allah govori i da je ovo noć u kojoj na Zemlju silaze meleki. Mufesiri smatraju da te meleke On posebno stvara za ovu priliku i šalje ih na Zemlju samo u ovoj noći. Među njima je i onaj koji je kod Allaha na najvišem melekskom stepenu: Ruhu-l-emin. Njegovo prisustvo trebamo razumjeti kao počast koju Uzvišeni daje ljudima – naglašava reis Kavazović dodajući da je “tajna silaska ovolikog broja meleka u ovoj blagoslovljenoj noći možda je povezana s Božijom odredbom, koja se odnosi na sva živa bića na Zemlji”.

Program u Gazi Husrev-begovoj džamiji izveli su i učači Kur'ana i ilahija, a dovu je proučio prvi imam Begove džamije hafiz Mensur ef.Malkić.

(StarMo)