Naslovnica Politika Reis o izborima: Mnogi će izaći da prodaju laži i da ih...

Reis o izborima: Mnogi će izaći da prodaju laži i da ih naplate

90
dr. Husein ef. Kavazović

Banja Luka — Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas je iz banjalučke Ferhadije pozvao muslimane koji se namjeravaju natjecati na predstojećim izborima da “budu oprezni i odmjereni, a u nastupima dostojanstveni”.

– Natjecati se na izborima nije grijeh, naprotiv, ali govoriti poluistinu i laži ljudima i o ljudima je grijeh. Znajte da prema Božijem stvorenju jednom možete počiniti grijeh zbog nekog malog dunjalučkog šićara! Ta korist će proći, ali grijeh koji počinite trajno će ostati da vas proganja, kao utvara i avet koja vas neće napustiti – upozorio je reisu-l-ulema.

Obraćajući se prisutnim na džumi u Ferhadiji džamiji, gdje će danas dodijeliti Muraselu muftiji banjalučkom Nusret-ef. Abdibegoviću, reisu-l-ulema je istakao da danas živimo u vremenu u kojem se namnožilo mnogo onih koji žive tako što proždiru čast i dostojanstvo drugih, hraneći se lažima i klevetama.

– Svevišnji stvoritelj je u Svojoj knjizi kazao da će doći vrijeme smutnje, klevete i sumnjičenja, kako bi snaga muslimana oslabila i njihov ugled bio okaljan. Kada dođu takva vremena, vjernik bi trebalo da posluša Božiju riječ i kloni se sumnjičenja i ogovaranja ljudi, zarad sitnog šićara, i iznošenja laži o ljudima bez jasnih dokaza, jer je to veliki grijeh. Allah je takvu rabotu i zaradu proglasio odvratnom i uporedio je s jedenjem mesa mrtva čvjeka – naglasio je reisu-l-ulema.

Vrijeme je kampanja i izbora i, kako je kazao reisu-l-ulema, mnogi će izaći na bijeli dan da prodaju laži i da ih naplate.

(StarMo)