Naslovnica Region Reis Kavazović u Sisku: Mi pripadamo jedni drugima!

Reis Kavazović u Sisku: Mi pripadamo jedni drugima!

135

Sisak — Bratstvo je moguće uprkos svim silama koje na njega atakuju, izjavio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović prilikom današnjeg otvorenja džamije i Islamskog centra u Sisku u Hrvatskoj.

– Događaji kakav je današnji bude u nama nadu da vjera ima svoje puteve do srca ljudi, da je naše bratstvo moguće uprkos svim silama koje na njega atakuju – rekao je Kavazović, prema saopćenju agencije MINA.

Reisul-ulema Islamske zajednice u BiH na ovom skupu predvodi delegaciju u kojoj su muftije iz BiH i mešihata Islamske zajednice u domovinskim zemljama i dijaspori.

Naglasio je da zajedništvo koje se pokazuje u Sisku kazuje put kako bi trebalo da rastu i razvijaju se međusobno povjerenje i razumijevanje.

– Mi pripadamo jedni drugima i kao što je zapisano u našim svetim knjigama, kada jedan trpi, svi trpe; kada se jedan raduje, svi se raduju. Puno je više onoga što nas zbližava od onoga što nas dijeli – rekao je također ef. Kavazović.

Istakao je da najveći izazov treba da bude širenje ljubavi i mira među ljudima i da čovjek ne smije dozvoliti da nedaće to obeshrabre.

– Neka nam ovo svjedočanstvo zajedništva bude povod za novi poticaj da radimo još više i još jače za dobro svih nas. Kada se vratimo svojim kućama, ponesimo s ovoga mjesta zavjet da ćemo svakog dana moliti za mir među ljudima kako bismo bili odvažni da kročimo putem vjere i da u njoj nađemo nadu za novi početak – poručio je između ostalog reisul-ulema.

– Ova Božija kuća koja danas otvara svoja vrata sagrađena je najprije u srcima i molitvama ovdašnjih ljudi, muškaraca i žena. Bog je vjerom darovao ljude u ovom gradu i šire i danas smo ovdje s njima, s muslimanima i katolicima, ujedinjenim u dobru i zajedništvu. Džamija u Sisku još je jedan zalog našeg međusobnog upoznavanja i razumijevanja, koji vodi stvaranju uzajamnog povjerenja i potvrde želje da živimo u miru – Kavazovićeve su riječi.

(StarMo)