Naslovnica BiH Reis Kavazović: Spriječite uklanjanje tragova genocida u Kravici

Reis Kavazović: Spriječite uklanjanje tragova genocida u Kravici

127

Sarajevo — Povodom vijesti o tome da je načelnik Općine Bratunac Srđan Rankić naredio sanaciju Zemljoradničke zadruge Kravica, reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je domaćim i međunarodnim zvaničnicima uputio pismo u kojem je upozorio da je “riječ o uklanjanju tragova zločina genocida, odnosno dokaza za njegovo izvršenje”.

Pismo je uputio visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christianu Scmidtu, UN-u, te ambasadorima – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Njemačke i Nizozemske u našoj zemlji.

Također, pismo je uputio i predsjednici bosanskohercegovačkog entiteta RS Željki Cvijanović, potpredsjedniku RS Ramizu Salkiću i predsjedniku Suda Bosne i Hercegovine Ranku Debevcu, javlja MINA.

– Po naredbi načelnika Bratunca vrši se ‘sanacija’ Zemljoradničke zadruge Kravica – lokacije na kojoj je 13 jula 1995. godine ubijeno najmanje 1.300 Bošnjaka od pripadnika Specijalne brigade policije RS. Ovo znači da će lokacija strijeljanja, gdje su još uvijek jasno vidljivi tragovi egzekucije ljudi, biti uništena zajedno sa svim materijalima i predmetima koji su direktno povezani s genocidom. Ovaj lokalitet predstavlja mjesto najvećeg stradanja Bošnjaka u genocidu u Srebrenici po broju žrtava – podsjetio je reisu-l-ulema.

Kako se nadalje navodi, na tom lokalitetu masovnog pogubljenja su se nalazili predmeti ubijenih, dijelovi njihove odjeće, čahure od metaka i dijelovi bombi kojima su ubijani, kao i fizički tragovi ubijanja u zidovima i podovima objekata, a tragovi zločina su i dalje vidljivi po zidovima zemljoradničke zadruge – tragovi gelera i metaka koji su okončali živote podrinjskih Bošnjaka.

– Napominjem da je ovaj zločin presudama domaćih i međunarodnih sudova dokazan van razumne sumnje, koristeći najmoderniju forenzičku tehnologiju poznatu čovječanstvu u tom trenutku. Po svakoj razumnoj logici, ljudskosti i suosjećanju bi ovo mjesto bilo proglašeno mjestom memorijalizacije, odnosno mjestom sjećanja na žrtve – navodi reis Kavazović u pismu.

Istovremeno, upozorava kako su vlasti u općini Bratunac, ipak, odlučile da idu drugim putem – da ‘saniraju’ ovaj lokalitet u nadi da će uništiti i njihovu krvavu historiju.

– Godinama unazad porodice žrtava genocida obilaze mjesta stradanja svojih najmilijih, uključujući i Zemljoradničku zadrugu Kravica, pokazujući snagu i hrabrost, podsjećajući svijet na svu okrutnost i destruktivnost koju mržnja proizvodi. Više puta su pozivali na njeno adekvatno obilježavanje, ali nažalost nisu naišli na empatiju i podršku nadlženih organa – napisao je reisu-l-ulema.

Podsjetio je, također, da je Zemljoradnička zadruga Kravica u javnom vlasništvu Općine, te da je više puta onemogućeno porodicama žrtava da pristupe ovom lokalitetu i da na adekvatan način obilježe ovo stratište.

– Ovim putem vas pozivam da podržite moju inicijativu da se Zemljoradnička zadruga Kravica, ali i druga stratišta žrtava genocida – Nova Kasaba, Orahovac, Petkovci, Brana, Kozluk, Pilice i Branjevo, obilježe kao mjesta stradanja. Ovim bi se onemogućilo uništavanje dokaza i tragova genocida, a porodice žrtava genocida bi ostvarile barem mali dio pravde koja im pripada – da nesmetano obilježe stratišta svojih najmilijih – naveo je reis Kavazović.

U vezi s tim, reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović pozvao je vlasti entiteta RS da spriječe najavljenu “sanaciju” u opštini Bratunac, ali i da se suzdrže od takvih poteza u budućnosti, jer oni, kako navodi, čine štetu međuetničkim i međureligijskim odnosima u Bosni i Hercegovini.

 

(StarMo)