Naslovnica Izdvojeno Reis Kavazović: Ne slušajte nadri učitelje, bojte se Boga i volite druge

Reis Kavazović: Ne slušajte nadri učitelje, bojte se Boga i volite druge

720
dr. Husein ef. Kavazović

Sarajevo — Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas je u Gazi Husrev-begovoj džamiji održao hutbu u kojoj je pozvao vjernike da se “izdignu iznad straha, da budu čvrsti, jaki, hrabri i odvažni, te da ne dozvole da robuju strahu od bolesti koja ih može i zaobići, ako se pravilno i odgovorno postave”.

Kazao je da su dva straha našeg vremena koje moramo nadići s vjerom u Boga – strah od čovjeka koji migrira i bolesti koja se širi.

– Naša vjera u Boga ovih dana je na velikoj i ozbiljnoj kušnji. Prepali smo se bolesti. Zanemarili smo temeljnu Božiju poruku o kojoj nam govore i Biblija i Kur'an: život je satkan od iskušenja koja nas prate na našem zemaljskom putovanju – kazao je on.

Pozvao je vjernike, sve ljude, da “ne slušaju nadri učitelje koji ih plaše Kijametskim danom i dizanjem Allahove milosti od njih”, te da umjesto straha nauče ljude da se boje Boga i da vole druge.

– Umjesto straha, naučimo ljude da se boje Boga i da vole druge. Naučimo ih da obavljaju molitvu, da se brinu o svojim roditeljima i svojim bližnjima, da poštuju svoje komšije i da s njima saosjećaju u teškoći i raduju se u radosti. Naučimo ih da poštuju svačije pravo, da ne lažu, da ne kradu, da ne čine preljubu, da se ne boje ljudi.

Govoreći o aktualnoj situaciji, širenju koronavirusa, pošasti koja je snašla svijet, treba misliti kao o još jednom testu vjere, plemenitosti i odlučnosti, te da ljudi trebaju biti hrabri u polaganju tog testa, jer, kako je kazao, „on će proći, a istinska predanost Bogu i čvrstina uvjerenja u Njegovu milost trajne su vrijednosti“..

– Sjetimo se da nam Allah može svakog časa donijeti olakšicu i izbaviti nas iz nevolje u kojoj smo se našli. Sjetimo se poruke koju nam je uputio naš voljeni Pejgamber: „Svakoj bolesti ima lijeka osim od smrti“ – naveo je reis Kavazović.

(StarMo)