Naslovnica Život Reis Kavazović ima poruku za “imućne muslimane”

Reis Kavazović ima poruku za “imućne muslimane”

244

Sarajevo — Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u hutbi u Gazi Husrev-begovoj džamiji uputio je apel svim imućnim muslimanima, koji imaju poslove, da “povedu računa o radnicima i njihovim porodicama i o pravu siromaha u njihovom imetku, da izdvoje zekat i sadekatul-fitr u danima ramazana”.

– I ovih dana, dok nastojimo suzbiti pandemiju virusa kakvog čovječanstvo u posljednje vrijeme ne pamti, vidimo koliko nam je važna životna škola istrajnosti i strpljivosti. Trudom i znanjem, moguće je doći do željenog rezultata. Dani i mjeseci pred nama zahtijevat će od nas vjerničku posvećenost, trud, strpljivost i istrajnost da pobijedimo podmuklog neprijatelja s kojim se suočavamo. Mnogo puta do sada smo ponavljali lekciju strpljivosti uz ramazan – sada je došlo vrijeme ispita i provjere da li smo je i savladali – istakao je Kavazović.

Dok smo u ramazanu, dodao je, razmišljajmo o dva savjeta, dvije preporuke koje nam je Vjerovjesnik ostavio u amanet. Jedna je da ne napuštamo mjesto boravka, kako ne bismo ugrozili zdravlje ljudi, a druga je da postimo, jer će post ojačati naše zdravlje – sada su ta dva savjeta presudna za cijelo čovječanstvo.

– Savjetujem vam da u svojim kućama, gdje god je to moguće, obavljate namaz u džematu, sa svojom čeljadi. Neka imamet preuzme onaj koji najbolje uči Kur'an od muških članova porodice. Klanjajte teravih-namaz u svojim kućama, sa svojim evladima. Provedite dio noći u učenju i čitanju Kur'ana, kako biste ga razumjeli. Ne zaboravite, ovo je mjesec objave Kur'ana, po kome je njegovo vrijeme blagoslovljeno – kazao je reis Kavazović.

(StarMo)