Naslovnica Život Reis Kavazović čestitao novu 1442. hidžretsku godinu

Reis Kavazović čestitao novu 1442. hidžretsku godinu

317

Sarajevo — Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je muslimanima u BiH, Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i bošnjačkoj dijaspori te svim imamima čestitao novu 1442. hidžretsku godinu, sa željom da svima bude sretna i berićetna.

Po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH, večeras sa akšam namazom nastupa nova 1442. hidžretska godina. Prvi dan nove hidžretske godine je u četvrtak, 20. augusta 2020. godine, odnosno, 1. muharrema 1442. hidžretske godine.

Tim povodom je reis Kavazović u čestitki ukazao na važnost hidžre, te da se muslimani širom svijeta svake godine prisjećaju hidžre Allahovog poslanika Muhameda, a.s, iz Meke u Medinu, datuma koji je predstavljao prekretnicu u historiji islama i početak muslimanskog kalendara.

– Hidžra je bila i ostala trajno nadahnuće u životu svakog muslimana i muslimanke. Ona sa sobom nosi poruku o vrijednosti domovine, sigurnosti i slobode – istakao je reis Kavazovič u čestitki.

Te vrijednosti, dodao je, trebamo staviti u vrh zajedničkih prioriteta i za njih se zalagati u vremenu kada se naš narod i domovina nalaze pred brojnim izazovima i iskušenjima.

Podsjetio je kako je Muhamed a.s, svojim primjerom podučio ljude da se sloboda nikome ne daje bez spremnosti na odricanje i žrtvu.

– Muhammed a.s. nas je podučio da se ti ciljevi mogu postići samo požrtvovnošću i snagom vjere. Zato je početak nove hidžretske godine prilika da obnovimo svoj zavjet Bogu, a zatim svom narodu i domovini – naglasio je Kavazović.

Izrazio je iskrene želje sa molbom da Uzvišeni Allah muslimanima podari slogu, ujedini njihova srca u dobru, zajednicu učvrsti u napretku, domovinu Bosnu i Hercegovinu čuva u blagostanju i miru, te da svim ljudima ukaže na put sreće i uspjeha, javlja MINA.

(StarMo)