Naslovnica Život Reis Kavazović: Bajram klanjati uz sve mjere opreza i samozaštite

Reis Kavazović: Bajram klanjati uz sve mjere opreza i samozaštite

274
reis Kavazović

Sarajevo — Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović uputio je bajramsku poruku u kojoj je pozvao članove i pripadnike Islamske zajednice da radost Bajrama podijele sa komšijama i svim ljudima.

“Dostojanstveno, kako priliči muslimanima, obilježite ovaj veliki mubarek dan, ne zaboravite svoju rodbinu, prijatelje i komšije. Oživimo praksu Ibrahima, a.s, prinoseći žrtvu, kurbana. Obavimo to savjesno i odgovorno. Smisao žrtve kurbana i ogleda se u njegovom iskupljenju ljudskog života. Ne dozvolimo da zbog nemara ugrozimo svoje ili živote drugih i tako obesmislimo svoje obrede“, navodi se u bajramskoj poruci, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Husein efendija Kavazović podsjetio je da prvi put nakon dugih decenija hadžije iz BiH nisu bile u prilici obaviti hadž i biti sa muslimana iz cijelog svijeta.

„Zato sve nas pozivam da u ovoj godini velikih iskušenja i godini koju ćemo pamtiti po tome što su putevi hodočašća bili zatvoreni, krenemo putem vlastite duhovne obnove i preporoda. Napravimo prve korake na putu vlastitog propitivanja i samokritike. Ne tražimo slabosti kod drugih, nego se zagledajmo u vlastite slabosti“, rekao je Kavazović.

Hadžijski obredi će se, navodi on, ove godine obaviti simbolično uz prisustvo malog broja muslimana, među kojima je i nekoliko Bošnjaka.

„I bajram-namaz koji ćemo sutra klanjati u našim džamijama i na musallama trebamo obaviti uz sve mjere opreza i samozaštite. Molim vas da u tome budete revnosni. Poštujte preporuke Islamske zajednice i nadležnih državnih organa. Ne dozvolimo da bolest naruši našu radost”, rekao je Kavazović.

Instrukcije za obavljanje namaza uključuju nošenje maski, dezinfekciju ruku na ulazu u džamiju, gdje je to moguće organizovati obred vani, a zabranjen je i dolazak zaraženima, onima koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, te bilo kome ko ima simptome respiratorne infekcije.

Husein efendija Kavazović uputio je čestitku i muslimanima u Sandžaku i Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, te bošnjačkoj dijaspori.

Muslimani u petak 31. jula dočekuju prvi dan Kurban-bajrama.

Centralna bajramska svečanost u BiH biće održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji. Bajram-namaz će se na području Sarajeva klanjati u 06.11 sati.

(StarMo)