Naslovnica BiH Reis: Bošnjaci moraju znati kuda idu…

Reis: Bošnjaci moraju znati kuda idu…

164

Sarajevo — Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović prisustvovao je u subotu centralnom događaju manifestacije „Dani bosanske duhovnosti – Karići 2022“, odakle je poručio da Bošnjaci moraju voditi računa o sebi i znati kuda idu, te imati svijest o mjestu i vremenu u kojem žive, saopćila je MINA.

Svako vrijeme ima svoj izazov. I mi kao narod imamo naš izazov. Moramo znati kuda idemo i za kim idemo, moramo poznavati onoga koji staje ispred nas – naglasio je reisul-ulema, te podsjetio kako „nema džemata bez imama, bez vođe, bez onog koji staje ispred nas, okrenut svojim prsima prema Allahu Uzvišenom-poručio je Kavazović

Obraćajući se prisutnim vjernicima u haremu Hajdar dedine džamije na Karićima, reisul-ulema ja izjavio kako Bošnjaci trebaju voditi računa o vlastitom postojanju, životu, duhovnosti, ali i fizičkoj sigurnosti.

Čestitavši vjernicima Novu hidžretsku 1444. godinu, reisul-ulema je ovom prilikom ukazao i na neke od poruka Hidžre.

-Poslanik je učinio Hidžru za svojom zajednicom. Izabrao je jednog prijatelja s kojim je učinio hidžru, a Allah im u ajetu garantira sigurnost. Braćo moja, šta mislite o narodu u ovoj našoj Bosni, ako je Allah s njima, ima li straha, može li biti straha, pometenosti? Ne može i ne smije biti. Oni koji znaju da je Allah s njima, oni nisu zbunjeni, nisu žalosni, ne tuguju, ne boje se. Birajte sebi prijatelje, ako budete znali izabrati prijatelja, život će vam biti siguran, jer pravi prijatelj prijatelja ne ostavlja, a svi budite Allahovi prijatelji– istaknuo je reisul-ulema.

Prema njegovim riječima, zajednica muslimana, kao ummet i džemat, vjerujući u Allaha i Njegovu pomoć, nema pravo očajavati, niti se bilo koga bojati.

-Mi smo ummet koji teži za mirom, selamom. Sve naše što smo jesmo i po čemu jesmo, jeste selam koji nazivamo jedni drugima. Nazivajmo selam, težimo za mirom, da budemo zajednica mira, sloge, bratstva. Nahranite glade, pomozite ljudima, to je odlika vjernika, odlika onoga koji je Allahov prijatelj. Poslanik je to želio od zajednice muslimana. Uvijek i na svakom mjestu trebamo voditi računa o svojoj zajednici, braći i sestrama- kazao je reisul-ulema.

(StarMo)