Naslovnica Region Reeker: Rusija i Kina opstruiraju Zapadni Balkan

Reeker: Rusija i Kina opstruiraju Zapadni Balkan

274

Podgorica/Washington — Zapadni Balkan je decenijama predmet pažnje i ulaganja Sjedinjenih Država i tako će ostati sve dok se ne ostvari cilj da dobije punu transatlantsku strukturu, kazao je viši zvaničnik Biroa za evropska i evroazijska pitanja u američkom State Departmentu Philip T. Reeker.

“Naša strategija nacionalne sigurnosti uključuje i naš interes da Evropa bude snažna i slobodna. A što je Zapadni Balkan snažniji, to je snažnija Evropa i naše transatlansko partnerstvo”, rekao je Reeker tokm učešća na 2BS Forumu u organizaciji Atlantskog saveza Crne Gore.

Prema njegovim riječima, nedavni izbori u Crnoj Gori donijeli su značajnu političku promjenu.

“Cijenimo posvećenost premijera Zdravka Krivokapića zajedničkim evroatlanstkim vrijednostima, namjeru da ostane na tom kursu kao članica NATO-a i da poduzme potrebne reforme u Crnoj Gori kao zemlji aspirantu ka Evropskoj uniji”, rekao je Reeker, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Nova skupštinska većina, 4. decembra, je izglasala Vladu premijera Zdravka Krivokapića, koja je prva vlada bez Demokratske partije socijalista (DPS) koja je vršila vlast u Crnoj Gori prethodne tri decenije.

Kao one koji pokušavaju da opstruiraju ili uspore evroatlanske integracije država Zapadnog Balkana, Reeker je označio Rusiju i Kinu.

“Dok Rusija pokušava da sije politički haos i profitira od njega, Kina pokušava da kupi lojalnost regiona kroz strateške investicije, opterećene zajmovima koji će biti teret za buduće generacije”, naveo je američki zvaničnik.

Na pitanje kako će SAD obnoviti povjerenje prema regionu koje je, prema nekim ocjenama, narušeno tokom mandata administracije Donalda Trumpa, Reeker je odgovorio da SAD i EU dijele zajedničku viziju prema Zapadnom Balkanu.

“To je vizija regiona integrisanog u evroatlantsku zajednicu i ona nije narušena ni prethodnih godina, o čemu govore Prespanski sporazum, sporazum o izbornoj reformi u Albaniji, izborima u Mostaru, te sporazum u Washingtonu i dijalog Srbije i Kosova”, naveo je Reeker.

“A kada je riječ o Srbiji i Kosovu, status quo je neodrživ”, smatra američki zvaničnik i dodaje da je sporazum koji su dvije zemlje potpisale u Bijeloj kući 4. septembra, primjer liderstva kakav treba regionu.

(StarMo)