Naslovnica Mostar REDAH: Aplikacija za krizne potrebe zdravstva

REDAH: Aplikacija za krizne potrebe zdravstva

198

Mostar — Asocijacija za regionalni razvoj REDAH iz Mostara, u saradnji s partnerima, pokrenula je web aplikaciju čija je svrha objediniti ponudu i potražnju kriznih potreba zdravstvenog sektora kao i proizvodnih kapaciteta za medicinsku opremu i sredstva potrebna u borbi protiv pandemije virusa covid-19.

“U vrlo kratko vrijeme izrađen je VIDEO, odnosno web aplikacija dostupna online. Aplikacija je pokrenuta u utorak 31. marta, a u toku je priprema i unos podataka od strane zdravstvenih organizacija”, saopšteno je iz REDAH-a.

Aplikacija rješava problem sistemskog prikupljanja potreba svih uključenih zdravstvenih organizacija, te objedinjuje podatke na nivou gradova i kantona. Podaci i analize su dostupni u realnom vremenu, ali njihova dostupnost i tačnost ovisi isključivo na valjano i na vrijeme unesenim informacijama.

“Nakon uspješnog testiranja, aplikacija je prezentirana ministarstvima zdravstva HNK, ZHK i Livanjskog kantona, koji su izrazili veliki interes, te je već počela implementacija. U drugoj fazi implementacije, integrirati će se privredni sektor, kako bismo na jednu lokaciju postavili i ponudu i potražnju”, navodi REDAH.

Ističu kako je poduzeće COX 4 d.o.o. vlasnik ove aplikacije, te da je ona ustupljena na korištenje cijeloj Federaciji BiH za vrijeme trajanja krizne situacije uzrokovane koronavirusom.

“Sve zainteresirane organizacije javnog, privatnog i nevladinog sektora, koji mogu doprinijeti ili žele pristupiti ovom sistemu, trebaju se javiti REDAH-u za za početak implementacije. Imajući u vidu sve veće potrebe ne samo zdravstvenih službi, ovaj sistem će pomoći koordinaciji svih učesnika borbe protiv pandemije i koji će pomoći vraćanju krize u upravljive okvire”, poručili su iz REDAH-a.

(StarMo)