Naslovnica Mostar Rebac: Žene s invaliditetom da budu ponosne, vidljive i osnažene

Rebac: Žene s invaliditetom da budu ponosne, vidljive i osnažene

92
Miro i Jasna Rebac

Mostar — Udruženje mladih “Ružičnjak-Los Rosales” Mostar u utorak je predstavilo projekt pod nazivom “Ovdje sam – vidljiva i ponosna” čijia je svrha smanjiti diskriminaciju djevojaka s invaliditetom te poboljšati njihov položaj u bosanskohercegovačkom društvu.

Član tima za provedbu navedenog projekta Miro Rebac kazao je kako bi u ovaj projekt trebalo biti uključeno 80 žena s invaliditetom u pet različitih regija u BiH.

– Indirektnu korist od navedenog projekta imat će i obitelji osoba s invaliditetom koje budu uključene u projekt, a čak će biti izabrani i predstavnici institucija. Glavna ciljna skupina su osobe, odnosno žene s invaliditetom koje su socijalno izolirane, financijski ovisne i koje nemaju dovoljnu socijalnu podršku ostalih i cilj nam je da one budu ponosne, vidljive i osnažene – istaknuo je Rebac.

Koorinatorica projekta “Ovdje sam – vidljiva i ponosna” i predsjednica Udruženja “Ružičnjak-Los Rosales” Jasna Rebac kazala je kako je ovo jedan od “najneobičnijih projekata koji se radio jako dugo”.

– Ovo je prvi projekt ovakve vrste u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ), a možda čak i u BiH, a u njega je, među ostalim, uključeno pet koalicija iz regije, odnosno iz Bijeljine, Doboja, Tuzle, Sarajeva i Mostara. Sretni smo da je projekt dobio podršku jer se odnosi isključivo na djevojke i žene s invaliditetom za koje sigurno možemo reći da su negdje na margini društva. Cilj je postići da žena s invaliditetom bude osnažena, ponosna i vidljiva, da izađe iz kuće, podigne svoje vlastite kapacitete zahvaljujući podršci drugih, prihvati svoj vlastiti identitet i progovori udruženo snažnim glasom koji će se čuti – kazala je Rebac.

Posebno je naglasila kako će fokus biti stavljen na djevojke i žene s intelektualnim smetnjama.

(StarMo)