Naslovnica Mostar Rebac: Osobe s invaliditetom najviše pogođene pandemijom

Rebac: Osobe s invaliditetom najviše pogođene pandemijom

368
Jasna Rebac; foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Predsjednica Udruženja “Ružičnjak” Jasna Rebac ustvrdila je da je u pandemiji koronavirusa obrazovanje osoba s invaliditetom mnogo dalje od procesa obrazovanja osoba, mladih i djece bez invaliditeta, te da su te osobe najviše pogođene.

Ona je to izjavila prije početka sastanka o temi “Prezentacija o primjeni i značenju člana 24. UN Konvencije o osoba s invaliditetom u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) i prezentaciji indikatora za praćenje provedbe inkluzivnog obrazovanja u BiH”, održanom u četvrtak u Mostaru, u organizaciji Koalicije osoba s invaliditetom (OOSI) u HNK “Zajedno smo jači”.

-Osobe s invaliditetom su i prije pandemije bili negdje u kraju i kada je u pitanju inkluzivno obrazovanje sigurno je da je ono samo ‘oškrnulo vrata’ ali da ne postoji. Posljedica sadašnjeg obrazovanja u situaciji u kojoj se cijeli svijet našao, a ne samo mi, pokazala je kako su osobe s invaliditetom vrlo pogođene – naglasila je Rebac, prenijeli su mostarski portali, pozivajući se na Fenu.

Dodala je kako osobe invaliditetom nisu osposobljene da rade u sistemu epidemije koronavirusa.

-Osobe s invaliditetom nisu tehnički osposobljene da rade po sistemu onakav kakav je u ovoj situaciji pandemije koronavirusa, a ni škole ni oni koji u školama rade, a inkluzivno obrazovanje nema alternativu. Nemaju osobe s invaliditetom vremena čekati da se dogovaraju oni koji su odgovorni za obrazovanje, već njima treba odmah stvoriti društvo jednakih mogućnosti i sistem koji će ih dovesti u jednakopravnost – objasnila je Rebac.

(StarMo)