Naslovnica Mostar Rebac: Inkluzivno obrazovanje je interes cijelog društva

Rebac: Inkluzivno obrazovanje je interes cijelog društva

727
foto: Fena

Mostar — Okrugli sto o temi “Lokalni akcioni plan u oblasti invaliditeta u HNK i refleksija na inkluzivno obrazovanje” održan je u utorak u Američkom kutku u Mostaru, gdje su predstavnici organizacija osoba s invaliditetom (OSI) i obrazovnog sektora razgovarali o važnosti izrade lokalnog akcionog plana u oblasti invaliditeta u HNK kao pravca za inkluzivno obrazovanje.

“Razumijevanje inkluzivnog obrazovanja nije jedinstveno i često je upravo zbog različitog razumijevanja posmatrano i ostavljano van redovog obrazovnog sistema. Inkluzivno obrazovanje je redovno obrazovanje i nema alternativu. To je proces u kojem svako od nas ima svoju značajnu ulogu”, izjavila je predsjednica Udruženja Ružičnjak Jasminka Rebac.

Naglasila je kako je te uloge potrebno definirati te krenuti boljim razumijevanjem ka obrazovanju s podjednakim šansama za djecu i mlade s invaliditetom.

“Inkluzivno obrazovanje nije samo interes djeteta OSI već i roditelja, učitelja, škole, lokalne zajednice i društva u cjelini”, istakla je Rebac, javila je Fena.

Osobe s invaliditetom susreću se s brojnim preprekama od arhitektonskih, administrativnih, nejednakog i netransparentnog tretiranja institucija, nepostojanja jednakih prava poput prava na obrazovanje, nepostojanja asistenata, do nepostojanja strateških dokumenata u skladu s UN Konvencijom o pravima OSI.

U radu okruglog stola učestvovale su članice Koalicije OOSI i predstavnici osnovnih škola, Zavoda za zapošljavanje, nevladinog sektora, predškolskih institucija.

Kroz interaktivnu diskusiju učesnici su zauzeli zajednički stav da je lokalni akcioni plan u oblasti invaliditeta u HNK sistem i pravac za poboljšanje položaja OSI.

Usvajanjem LPAI otvaraju se mogućnosti za stvaranje prilika za osobe s invaliditetom i građenja društva jednakih mogućnosti.

Okrugli sto je održan u organizaciji Udruženja mladih Ružičnjaka “Los Rosalesa” i Koalicije “Zajedno smo jači” u okviru projekta “My Rights – Human Rights” koji finansira američka ambasada u BiH, saopšteno je iz Udruženja mladih “Ružičnjaka – Los Rosalesa”.

(StarMo)