Naslovnica BiH Reakcije na Dodikov ‘igrokaz’: “Igranje sa vatrom!”

Reakcije na Dodikov ‘igrokaz’: “Igranje sa vatrom!”

524
Screenshot: FTV

Sarajevo — Visoki predstavnik Valentin Inzko kazao je za N1 kako je uvjeren da do referenduma o otcjepljenju RS-a neće doći, a ako bi se i desio, ne bi imao zakonske validnosti.

Ne stišavaju se ni reakcije političkih stranaka iz Federacije. Svi su saglasni da potezi iz eniteta Republika Srpska podrivaju Dejtonski mirovni sporazum, prenosi FTV.

Posljednji potezi iz RS-a i zaključci kojima se predlaže odbacivanje odluka Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika, zahtjev za usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija, direktne su prijetnje teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, jasan je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović (SDA). Smatra da do trenutne krize ne bi došlo da je ranije reagovao OHR na slične situacije: “BiH je postojala i prije Dejtonskog mirovnog sporazuma, ona će nastavljati postojati jedino što može da nestane, ukoliko se potkopa dejtonski mirovni sporazum, jeste ono što je nastalo u Dejtonu, a to su entiteti prije svega”.

Iz DF-a poručuju da su posljednji potezi člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o Ustavnom sudu BiH, ali i Izbornom zakonu, gdje mu se pridružio lider HDZ-a BiH Dragan Čović, igranje sa vatrom i hodanje na ivici mogućih sukoba.

“Igrokaz se nastavlja. Sve bi to možda bilo i zabavno da nema obilježje državnog udara, da ne dovodi do visokog nivoa uznemirenosti građana i da ne ugrožava međunarodni mir, odnosno mir u BiH, odnosno mir i sigurnost u regionu”, upozorava Zlatan Begić, DF-ov zastupnik u PSBiH.

SDP očekuje da će pravosudni organi procesirati sve odgovorne za pokušaj rušenja ustavnog poretka BiH. Isti stav imaju i Socijaldemokrati BiH. Predsjednik ova stranke Enver Bijedić poziva Tužilaštvo BiH da reaguje na ovakvo, kako kaže, flagrantno kršenje presuda Ustavnog suda BiH jer za to ima dovoljno osnova: “Ako se u ovoj zemlji može osuditi neki siromašni čovjek što je ukrao tri metra drva – zamislite kakvu bi kaznu trebao dobiti čovjek koji krši Ustav BiH”.

U SBB-u smatraju da će se trenutna kriza završiti kao i prethodne, te da se sva pitanja moraju rješavati institucionalno.

“Moja poruka gospodinu miloradu Dodiku je sljedeća: Nemojte provincijalizirati niti sebe niti Predsjedništvo BiH tako što ćete ići po mišljenje u Beograd. Mi očekujemo da sve probleme rješavamo dijalogom, razgovorom – bez toga nema izlaska iz bilo koje neugodne situacije”, kaže Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a.

Hrvatska stranka BiH traži reakciju susjedne Hrvatske kao potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma: “Ona šuti i kao članica Evropske unije, iako predstavništvo Unije u BiH s pravom ukazuje kako su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i kako dovođenje u pitanje odluke Ustavnog suda BiH znači narušavanje vladavine prava – temeljnog načela demokratskih društava”.

Na potezu je međunarodna zajednica. Da li će se reakcija OHR svesti na zabrinutost ili će se odvažiti na konkretnije korake, piše federalna.ba.

(StarMo)