Naslovnica Izdvojeno Reakcije: HDZ-ov prijedlog kontra dokumentima EU

Reakcije: HDZ-ov prijedlog kontra dokumentima EU

504

Sarajevo — Hrvatski narodni sabor uputio je dopis adresiran na Stranku demokratske akcije u kome traži da se otvore, kako su istakli, razgovori o izmjenama izbornog Zakona, odnosno provođenju presude Ustavnog suda po apelaciji Božo Ljubić, kao i razgovori o formiranju vlasti na svim nivoima, sa akcentom na Federaciju.

Ovaj dokument već je izazvao negodovanja koalicionih partnera iz SDA i DF-a, dok je HNS-ov prijedlog, SNSD podržao. I dok se traži model prihvatljiv za sve, Vijeće Evropske unije ponovo poziva na formiranje vlasti na svim niovima, bez odgađanja, javlja BHRT.

Vrijeme je da se politički akteri uozbilje i otvore pregovore o izmjenama izbornog zakona i to u relaksirajućoj atmosferi, poručuju iz HNS-a BiH, jer su, kako su istakli, ove izmjene preduslov za normalno funkcionisanje vlasti na svim nivoima.

Tvrde da je to princip od kojeg hrvatski narod neće odustati, te ponovili da to nije nikakvo uslovljavanje već stav da se u paketu rješava izborni zakon i formiranje vlasti. I vjeruju da će do dogovora doći.

“Svi nosimo odgovornost manju ili veću prvesntveno nosi sa bošnjačka strane SDA da se otvore ozbiljni razogovri sa uvažavbanjem i cijenjenjem i države i naroda da se dođe do izmjena izbornog zakona sukladno presudi Ustavnog suda – i ovo je poruka da nije dobro ići dalje isključivim stavovima već sjesti utvrditi načela i principe, a iz toga će izaći modeli izbornog zakona koji će biti svima prihvatljivi”, smatra Ilija Cvitanović, član Predsjedništva HNS-a.

Nije dobro da HNS uslovljava formiranje vlasti izmjenama izbornog zakona, pogotovo, jer se ti prijedlozi kose sa dokumentima Evropske unije, poručuju iz SDA. HDZ može nastaviti blokadu institucija uz podršku SNSD-a, ali to neće donijeti ništa dobro državi.

Izmjene koje traži HDZ BiH neprihvatljive su i za Demokratsku frontu. Jer, kako kažu, ono što HDZ BiH želi je da u izborni sistem BiH uvedu etnoteritorijalizaciju zemlje kroz izborna područja, što je, zaključuju, antitustavno.

Ističu i da Dragan Čović ovim pokušava zadržati aktuelnu vladu do izbora, te da im je priča o izmjenama izbornog zakona samo povod za to.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)