Naslovnica Mostar Reagovanje na medijske napise o uslovima u karantinu kod Mostara

Reagovanje na medijske napise o uslovima u karantinu kod Mostara

804

Mostar — Iz vlade HNK je u ponedjeljak kasno uveče medijima proslijeđeno reagovanje dr. sc. Davora Kolende, direktora Centra za humano razoružanje Mostar.

Na početku reagovanja stoji kako javnost žele upoznati sa stvarnim stanjem “zbog niza neistinitih i nedobronamjernih informacija, objavljenih tokom dana u nizu elektronskih medija, koje su izazvale određena negodovanja u javnosti, a koje se tiču uslova smještaja kao i djelovanja samog karantina na lokaciji Ortiješ-Mukoša u Mostaru”.

Tako stoji da su 23. marta ove godine Centar za humanitarno razoružanje doo Mostar i Humanitarna organizacija za razminiranje Pro Vita Mostar ponudili šefu Federalnog štaba Civilne zaštite i Premijeru Vlade HNK prostorije centra za rehabilitaciju žrtava mina, koji ima 15 trokrevetnih soba, na korištenje, bez naknade, za potrebe smještaja u slučaju pandemije.

Federalni Ministar zdravstva je na preporuku prof.dr.sc Arapovića, dr.sc. Kordića, i primarius dr. Avdića, uz Odluku Kantonalnog štaba CZ HNK-a i Vlade HNk, izdao Rješenje o određivanju centra za Rehabilitaciju i edukaciju žrtava mina za karantin.

Nakon tog rješenja Štab CZ HNK je dao naredbe tom preduzeću da izvršeo prevoz uz pratnju policije, smještaj i ishranu osoba koje imaju rješenje o karantinu.

“Potrebno je naglasiti da se u karantin smještaju osobe za koje postoji sumnja da su bile ili mogle biti u kontaktu s osobama zaraženima virusom COVID-19, a za čije smještanje u karantin je izdato Rješenje od Federalnog ministarstva zdravstva. Riječ je o osobama s područja HNK-a koje su donedavno boravile u inostranstvu, te im se određuje smještaj u karantinu, umjesto boravka u šatorima na samim graničnim prelazima.

Dakle, radi se o zdravim osobama, od kojih su neke na svoj način pri prelasku granice izbjegle smještaj u šatorima i došle svojoj kući u samoizolaciju. Neke od njih su to učinile u dogovoru sa svojim ljekarima. Prije prelaska granice, mnogi od njih su bili u samoizolaciji ili karantinu u drugim zemljama”, navodi dr. Davor Kolenda.

Navodi i da je u karantinu trenutno smješteno 13 osoba za koje je izdato Rješenje, te se očekuje dolazak još tri osobe.

“Prema danas donesenoj naredbi u sobama se nalazi po jedna osoba, u odnosu na dosadašnju preporuku, da mogu tri. Svaka osoba dobiva 3 obroka i 2 međuobroka dnevno. Hrana se priprema i dovozi iz restorana u gradu čija je to djelatnost i ima odobrenje Štaba CZ. Uz objekt se nalaze sportsko-rekreacijski sadržaji, te staza uz Neretvu koju osobe smještene u karantinu mogu koristiti, i uredno koriste. Riječ je o novom objektu koji do sada nije korišten, a u uslužnim poslovima vezanima za karantin ne učestvuje niko od članova moje porodice, osim mene, po naredbi Štaba CZ HNŽ-a.

Jedna od primjedbi iznesenih u tekstu objavljenom u elektronskim medijima, jest činjenica da osobe smještene u karantinu nisu ljekarski pregledane niti testirane. Iako kao direktor o tome ne odlučujem, treba istaći da je danas donesena naredba Kantonalnog štaba da se smješteni u karantin imaju testirati na COVID-19, te im omogućiti svakodnevno ljekarsku njegu kao i praćenje rokova o vremenu izolacija, a prema izdatim rješenjima”, dodaje se u reagovanju.

Kako se navodi, cilj svih mjera koje donose štabovi na svim nivoima je spriječiti širenje virusa, odnosno zaštiti zdravlje sugrađana.

“Ne želim prihvatiti da pojedinci ne prežu ni od iznošenja najgnusnijih optužbi, sličnih danas objavljenima u vezi uslova u karantinu u Mostaru, a kako bi izbjegli poštivanje donesenih mjera i naredbi. Sličnih primjera možemo vidjeti i u drugim dijelovima BiH. Iako je razumljivo da svi koji nemaju simptome i osjećaju se zdravi, žele izbjeći bilo kakve smještaje, pa i one najurednije, mimo vlastitog doma, treba znati da time naveliko mogu doprinijeti nekontroliranom širenju virusa, a, vjerujem, da to nikome nije u cilju.

Pozivam i medije da ne doprinose širenju netačnih i neprovjerenih informacija. U sve što ovdje navodim, možete se i lično uvjeriti dolaskom u naš objekt, po odobrenju Kantonalnog štaba CZ HNK-a”, dodaje dr. Kolenda.

On odgovara i na prozivke u pojedinim medijima za lažno predstavljanje, preciznije da se predstavlja malo kao pravnik, malo kao doktor, te da je blizak predsjedniku HDZ-a BiH.

“… dužan sam reći da sam diplomiran pravnik još od 1983., potom sam stekao i zvanje magistra ekonomije- smjer menadžmenta, a na kraju i doktorirao Međunarodne odnose i diplomatiju. Stoga istina je da sam pravnik, ali i doktor, samo nisam ljekar, nego doktor nauka. Dodatno, nikad nisam bio član HDZ-a BiH, a zadnjih 20 godina se isključivo bavim Humanitarnim razminiranjem, praktično i teorijski”, navodi se uz ostalo u reagovanju koje potpisuje dr. sc. Davor Kolenda.

(StarMo)