Naslovnica Mostar Reagovanje: Muftija se nije nikome izvinjavao niti ‘tovario na pleća’

Reagovanje: Muftija se nije nikome izvinjavao niti ‘tovario na pleća’

360

Mostar — Oficijelna internet-stranica Muftijstva mostarskog prenijela je u ponedjeljak članak sa zvanične stranice Preporoda o kritikama na račun mostarskog muftije Salema ef. Dedovića, nakon što je muftija, zajedno sa vladikom Dimitrijem, obišao dva stratišta u istočnoj Hercegovini.

U članku se podsjeća kako su u srijedu, 26. augusta, muftija mostarski Salem-ef. Dedović i episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, sa delegacijama, posjetili jamu Čavkaricu i Korićku jamu, mjesta stradanja Bošnjaka i Srba 1941. godine.

Molitvom i polaganjem cvijeća delegacije su iskazale saosjećanje sa svim žrtvama zločina na području Hercegovine, a zajedničku izjavu, koju su potpisali muftija i episkop, na mjestima stradanja pročitali su glavni gatačko-bilećki imam i paroh bilećki.

“Ovaj događaj u bosanskohercegovačkoj javnosti i medijima dočekan je, logično, sa pozitivnim kritikama i širokim odobravanjem. Ponajviše jer je nadišao ovdašnje partikularizme.

Ta je javnost godinama sviknuta na sukobljene pripadnosti, zastrašivanja i demoniziranja drugog, opterećena dnevno-političkim pitanjima, mržnjom, lažima, manipulacijama i trivijalnostima, pa je ova gesta shvaćena kao povratak izvornom religioznom poslanju, čistoti i ljudskosti, solidarnosti i saosjećanju.

Samo bi nerazuman čovjek ovaj događaj mogao ocrniti, izobličiti, u njega ‘učitavati’ negativnosti, a na kraju i kod muftije tražiti političku odgovornost.

No, nerazuman čovjek i jeste nerazuman upravo stoga što nije svjestan vlastitog neznanja. Njemu nije problem bilo kome, pa i vjerskim autoritetima, lijepiti ružne etikete samo zato što čine nešto što se kosi sa njegovim uskim poimanjem života i standardima ponašanja”, navodi se u članku.

Dodaje se kako se mostarski muftija tom prilikom nije “nikome izvinjavao niti bilo kome bilo šta ‘tovario na pleća’, kako su zlonamjernici okarakterisali ovaj događaj”.

“Naprosto, muftija nema političku moć, kao ni odgovornost, obavezu, legitimitet i nadležnost da nosi ili prenosi taj teret. Izgradnja mira i povjerenja ne znače nužno i prekrajanje historije, preuzimanje odgovornosti za događaje iz prošlosti, ili amnestiranje bilo koga”, dodaje se u članku.

Autor teksta, takoe, među ostalim, konstatuje da su ustanovljenje istine, rasvjetljavanja konkretnih zločina, događaja, ekshumacije, preuzimanje političke odgovornosti, na kraju i “izvinjenja” i društvena pravda, zadatak i obaveza države, političkih predstavnika i političkih institucija.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)