Naslovnica Mostar RC Bunica: Bio je “biser”, sada je zapušteno ruglo!

RC Bunica: Bio je “biser”, sada je zapušteno ruglo!

523

Mostar — Bilo je to nekada najljepše i najpoznatije izletište Mostaraca. U neposrednoj blizini grada i sa mnoštvom sadržaja u zagrljaju dvije loklane rijeke, a sada…

Stanje u kome se nalazi bivši „Rekreacioni centar Bunica“, teško je i opisti riječima. Treba tamo otići i uvjeriti se u stepen devastacije i nebrige za ovaj nekadašnji “turistički biser” Mostara i Hercegovine.

“RC Bunica” je u tako lošem stanju da sve pomalo podsjeća na prostor na kome se netom dogodila nekakakva nepoznata ekološka katastrofa!?

Zapušteno zelenilo, smeće na sve strane, improvizirani mobilijar bez prave namjene i svrhe i atmosfera kao iz nekog horor filma u kome svakog trenutka očekujete da iz mutne i prljave vode iskoči nekakvo „čudovište“.

Godinama se priča i obećava kako će se Bunica urediti i opet biti mjesto relaksacije i susreta Mostaraca, ali nakon svih godina u ušima zvone samo riječi i prazana obećanja.

Koliko je cijeli prostor ostavljen i zaboravljen svjedoči i podatak da se do RC Bunica dolazi džombavim putem na koji vas ne upućuje nikakav znak!? Na ulazu nema kapije, a nekadašnja velika poljana prošarana visokim stablima sada je zapravo neuređena šuma iz koje tu i tamo viri ostatak preostale infrastrukture.

Od nekadašnjeg „bisera“, RC Bunica se pretvorila u pravo ruglo, ali i ogledalo našeg odnosa prema prirodi, ekologji i na kraju krajeva – nama samima.

Koliko još treba proći vremena, pa da se Bunica opet privede svojoj namjeni?

Koliko još obećanja moramo čuti, da bi shvatili šta imamo i šta gubimo ovakvim odnosnom prema prirodi i resursima, koji su ogranmičeni?

(StarMo)