Naslovnica Region Razgovori Kosovo-Srbija: (Ne) razgovara se o međusobnom priznanju

Razgovori Kosovo-Srbija: (Ne) razgovara se o međusobnom priznanju

128

Brisel — Ekspertski timovi iz Beograda i Prištine obavili su još jednu rundu razgovora u Briselu.

Šef kosovske delegacije Skender Hiseni je ocijenio da se radilo o teškim pregovorima te je ponovio da se na ovim susretima razgovara o elementima koji će na kraju biti dio “sveobuhvatnog pravno obavezujućeg međunarodnog sprazuma”.

“Radi se na prezicnom jeziku koji neće dozvoliti nikakvo dvosmisleno tumačenje niti jedne odredbe”, izjavio je Hiseni, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Upitan o ranijim dogovorima koji su postignuti u okviru dijaloga, šef kosovske delegacije je naglasio da se “sve ostalo podređuje ovome što ja nazivam ‘kišobranom’ koji će obuhvatiti sve elemente”.

On je ponovio da konačni sporazum mora obuhvatiti i međusobno priznanje.

“Ako ovo neće biti konačan ishod, onda neće biti ni dogovora. Ili ćemo se dogovoriti o svemu ili ni o čemu”, poručio je on.

Marko Đurić, šef delegacije Srbije poručio je da se sa Srbijom ne razgovara “jezikom ultimatuma”. Odbacio je navode da će konačni sporazum obuhvatiti i međusobno priznanje.

“Prištinska strana sedmicama netačno i neistinito tvrdi da se ovdje vode ili da će se voditi razgovori o nezavisnosti Kosova. Žao mi je što ću razočarati neke u Prištini: ne vode se i neće se voditi. Ovdje se vode razgovori o normalizaciji odnosa u različitim oblastima života i o tome želimo da postignemo sporazum u budućnosti, sveobuhvatno ili pojedinačno”, istakao je Đurić.

Đurić je negirao navode nekih medija da je srpska strana dobila tekst sporazuma.

“Da je neko tako nešto pokušao, naša delegacija je imala jasne instrukcije predsjednika (Aleksandra) Vučića, i da je do toga došlo mi bismo se ponašali u skladu sa takvim instrukcijama pa bismo pred vama bili mnogo ranije, a vjerovatno bismo mnogo ranije bili i na avionu za Beograd”, rekao je novinarima Đurić.

Na kraju sastanka se putem socijalnih mreža oglasio i specijalni predstavnik EU za dijalog između Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak.

“Današnji sastanak eksperata u okviru dijaloga Beograda i Prištine bio je još jedan važan korak u procesu ka sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije”, objavio je Lajčak na Twitteru najavivši novi susret za kraj augusta.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)