Naslovnica Politika “Razgovor o budućnosti BiH”: Čavara prihvatio poziv RS-a

“Razgovor o budućnosti BiH”: Čavara prihvatio poziv RS-a

144
Marinko Čavara

Banja Luka — Poziv entiteta Republika Srpska na razgovor o budućnosti Bosne i Hercegovine prihvatio je entitetski predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Za RTRS kaže da Hrvati priželjkuju tripartitni razgovor. Za sada, Bošnjaci odbijaju i svaki pokušaj sa njima osuđen je na neuspjeh, kaže.

“Mislim da je jasno da je razgovor, u ovom formatu, naroda i entiteta neophodan bez obzira što neki osuđuju taj postupak, ja ga smatram dobronamjernim”, rekao je Čavara, prenosi televizija N1.

Predsjednik entiteta Federacije BiH Marinko Čavara za RTRS kaže da “ga stav SDA ne obavezuje, dok razgovor o budućnosti BiH vidi kao dobru namjeru iz Republike Srpske i nasušnu potrebu Hrvata, koje Bošnjaci sve više majorizuju”.

“Mislim da je jasno da je razgovor, u ovom formatu, naroda i entiteta neophodan bez obzira što neki osuđuju taj postupak, ja ga smatram dobronamjernim”, rekao je Čavara.

“Kada smo imali i od Evrope različitih rješenja i uređenja BiH i mislim da je bošnjačka strana prvenstveno odbila takav prijedlog. Prema tome prijedlog za razgovor o budućnosti svih nas u BiH nema alternative. Hajdemo na nivou konstitutivnih naroda da razgovaramo kako ćemo urediti ovu BiH u kojoj živimo da je doživimo kao svoju”, dodao je Čavara.

(StarMo)