Naslovnica Mostar Razgovarali Vlada HNK i sindikati osnovnog obrazovanja

Razgovarali Vlada HNK i sindikati osnovnog obrazovanja

480
foto arhiva

Mostar — Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nevenko Herceg i ministri Rašid Hadžović i Adnan Faladžić sastali su se u utorak s predsjednicima sindikata zaposlenih u osnovnom obrazovanju u HNK, Slavkom Laušem i Omerom Tipurom, potvrdio je u izjavi za medije glasnogovornik Vlade HNK, Pero Ćiro Pavlović.

Dodao je, također, kako je u vezi sa zahtjevom sindikata oko koeficijenata za obračun plata, rečeno kako se radi o složenoj i finansijski vrlo zahtjevnoj problematici.

“Stoga je dogovoreno hitno formiranje zajedničke komisije koju će činiti predstavnici Vlade, resornog Ministarstva i sindikata. Zadatak komisije biće izrada cjelovite analize stanja u području osnovnog obrazovanja i predlaganje konkretnih, realno mogućih i održivih rješenja.

Ujedno, iskazano je razumijevanje za napore koje Vlada HNK-a čini kako bi se, kroz brojne projekte poput obnove školskih zgrada i sportskih dvorana, angažiranja asistenata u nastavi za djecu s posebnim potrebama i preuzimanje finansiranja prevoza učenika za što se godišnje izdvaja oko 3 miliona maraka, poboljšao kvalitet uslova obrazovanja”, naveo je glasnogovornik Pavlović, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Prema njegovim riječima, pozdravljene su aktivnosti u vezi sa poboljšanjem materijalnog položaja prosvjetnih radnika dosljednim poštivanjem odredbi kolektivnog ugovora i izdvajanjem više od 18 miliona maraka za vansudske nagodbe.

(StarMo)