Naslovnica Život Ratni zločnac traži preispitivanje kazne doživotnog zatvora

Ratni zločnac traži preispitivanje kazne doživotnog zatvora

209
Milan Lukić

Den Haag — Milan Lukić, kojeg je Haški tribunal osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog u Višegradu, zatražio je od Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) preispitivanje presude, kao i pravnu pomoć.

Kako stoji u saopćenju MMKS, Lukić je 1. septembra ove godine podnio zahtjeve u kojima, između ostalog, traži od Žalbenog vijeća da preispita određene nalaze koji su protiv njega donijeti u prethodnim presudama, te dodjelu pravne pomoći na teret Mehanizma.

Iz MMKS je rečeno da Lukić nije izričito naveo traži li zahtjev za preispitivanje prvostepene, žalbene presude ili oboje, dodajući kako samo konačna presuda može biti predmet preispitivanja. U skladu sa Satutom Mehanizma za ovakve zahtjeve, kako je saopćeno, formirano je Vijeće od pet sudija – Carmel Agiusa, predsjedavajućeg vijeća, te sudija Alphons Orie, Liu Daqun, Graciela Susana Gatti Santana, Ivo Nelson de Caires Batista Rosa.

Lukića je Haški tribunal 2012. godine osudio na doživotnu kaznu zatvora nakon što je, kao komandant paravojne jedinice “Beli orlovi”, proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti počinjene u Višegradu, koji su uključivali masakre na Bikavcu i u Pionirskoj ulici.

Od februara 2014. godine, Lukić doživotnu kaznu izdržava u Estoniji.

(StarMo)