Naslovnica Region Ratni veterani OVK osuđeni na zatvorske kazne zbog “zastrašivanja u toku krivičnog...

Ratni veterani OVK osuđeni na zatvorske kazne zbog “zastrašivanja u toku krivičnog postupka”

101
foto arhiva

Den Haag — Sudski panel Specijalizovanih veća Kosova u Hagu osudilo je prvostepenom presudom na jedinstvenu kaznu zatvora od po 4,5 godine i novčanu kaznu od po 100 eura predsjednika Udruženja ratnih veterana OVK-a Hysniju Gucatija i potpredsjednika tog udruženja Nasima Haradinaja.

Optuženi Gucati i Haradinaj proglašeni su krivim po tački jedan optužnice za ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti ozbiljnim prijetnjama, po tački dva optužnice za ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti učestvovanjem u zajedničkom djelovanju grupe, po tački tri za zastrašivanje u toku krivičnog postupka, po tački pet optužnice za povredu tajnosti postupka neovlašćenim otkrivanjem tajnih informacija i po tački šest za povredu tajnosti postupka neovlašćenim otkrivanjem identiteta i ličnih podataka zaštićenih svedoka.

Sudski panel je optužene oslobodio optužbe po tački četiri koja ih je teretila za odmazdu.

Panel je obojicu optuženih osudio na po četiri i po godine zatvora, s tim da im se odbije vrijeme provedeno u pritvoru i izrekao im novčane kazne od po 100 eura.

Izričući presudu, pretresni panel je naglasio da je ovo predmet o pravilnom vršenju pravosuđa, integritetu I bezbednosti postupka i bezbjednosti, dobrobiti i pravu na život bez straha na stotine lica koja su se odlučila da ispune svoju građansku dužnost i svjedoče. Zaštita svjedoka od zastrašivanja i nepravde ugrađena je u same temelje sistema krivičnog pravosuđa, kako domaćeg tako i međunarodnog, saopšteno je iz Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

 

(StarMo)