Naslovnica Mostar Ratni veterani: Odgovorni za ratni zločin u Mostaru da odgovaraju

Ratni veterani: Odgovorni za ratni zločin u Mostaru da odgovaraju

231

Mostar — Ratni veterani iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, bivši pripadnici Armije RBiH (ARBiH), Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Hrvatske vojske (HV), Vojske RS (VRS) i Vojske Jugoslavije (VJ) prisustvovali su danas komemoraciji ubijenim civilima na Uborku i Sutini kod Mostara, te poručili kako “odgovorni za taj zločin moraju biti izvedeni pred lice pravde”.

“Zločin na Uborku i Sutini bio je sastavni dio haške optužnice protiv Vojislava Šešelja. Iako je sud utvrdio da su zločini počinjeni, te je kao odgovorne imenovao lokalne jedinice i ‘šešeljevce’, sam Šešelj je oslobođen odgovornosti. Porodice ubijenih ukazuju i na činjenicu da za ovaj zločin nije terećen Momčilo Perišić, koji je komandovao jedinicama JNA na tom području u ovom vremenskom periodu, kao i da izostaje procesuiranje drugih naredbodavaca i direktnih izvršilaca koje je u nadležnosti Tužilaštva BiH”, stoji u saopštenju.

Prije 29 godina, tokom povlačenja srpskih vojnih i paravojnih snaga iz Mostara 114 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti je odvedeno iz svojih domova te su ubijeni na dvije lokacije u okolini Mostara – Uborku i Sutini.

Predstavnici Udruženja članova porodica ubijenih na Uborku i Sutini 1992. već godinama podsjećaju da za ovaj zločin nitko nije odgovarao i da porodice ubijenih još čekaju na pravdu, navodi u priopćenju Centar za nenasilnu akciju (CNA) Sarajevo.

(StarMo)