Naslovnica Politika Raspudić: BiH se pretvara u srpsko-bošnjačku federaciju

Raspudić: BiH se pretvara u srpsko-bošnjačku federaciju

543

Zagreb — Čelnici Mosta su predstavili svoju listu za 11. izbornu jedinicu – dijasporu i saradnju s Hrvatskom republikanskom strankom (HRS), te poručili hrvatskim državljanima izvan Hrvatske da konačno mogu birati autentične i karakterne predstavnike.

“Možemo reći da će ovim savezom hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i dijaspori konačno imati autentične, karakterne i suvisle predstavnike koji će u Hrvatskom saboru zastupati interese hrvatskog naroda u BiH i dijaspori”, poručio je politički sekretar Mosta Nikola Grmoja na konferenciji za novinare u stranačkoj središnjici, prenosi Index.hr.

Dodao je da će se boriti za jednakopravnost i upozoravati na korupciju, klijentelizam i nepotizam koji je, kako je rekao, “svima vidljiv kod hrvatskih predstavnika u Bosni i Hercegovini”.

S obzirom na to da dijaspora u nekim državama, zbog koronakrize, neće moći glasati na parlamentarnim izborima 5. jula, kandidat na listi Mosta Nino Raspudić ustvrdio je da “reakcije premijera Andreja Plenkovića pokazuju nastavak HDZ-ove politike prezira prema Hrvatima izvan Hrvatske”.

“Posmatraju ih kao intelektualno potkapacitirano biračko tijelo koje će im osigurati tri mandata bez obzira na to šta oni čine”, ustvrdio je. Rekao je i da dijasporu i njihove investicije u Hrvatskoj niko ne želi jer to remeti neke ustaljene sheme.

Ustvrdio je također da se Bosna i Hercegovina sve više pretvara u srpsko-bošnjačku federaciju.

“To nećemo i ne želimo dopustiti”, poručio je, dodavši da je Hrvatska dužna miješati se u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine onda kada su daytonski principi narušeni, a to je nametnutim promjenama izbornog zakona.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)