Naslovnica Region Rasprava u Saboru RH: “Hrvatima u BiH gore nego u Jugoslaviji”

Rasprava u Saboru RH: “Hrvatima u BiH gore nego u Jugoslaviji”

272
foto arhiva

Zagreb — Stabilna i funkcionalna Bosna i Hercegovina (BiH) i te opstanak i prosperitet Hrvata u njoj za Hrvatsku su neupitni strateški nacionalni ciljevi. Skrb za njih hrvatska je ustavna obaveza, dodatno oni su u BiH u neravnopravnom položaju, pa im je hrvatska pomoć nužna, kazao je ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman predstavljajući u Saboru izvješće o provedbi Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH u prošloj godini.

“Nažalost, svjedoci smo da se Hrvati u Bosni i Hercegovini suočavanju sa teškoćama u ostvarivanju vlastitih prava, svojevrsnim institucionalnim nasiljem koje se očituje u onemogućavanju njihovog legitimnog političkog predstavljanja”, kazao je ministar, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Spominjanje Daytona

On je ocijenio da je Daytonski sporazum “izmijenjen do neprepoznatljivosti” i kako bi ga trebalo dograditi da se osigura jednak položaj sva tri naroda.

Desna opozicija – Most i Domovinski pokret Miroslava Škore prozvali su vladajuću Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) da ništa ne radi da pomogne Hrvatima u BiH i ocijenili da je ovo izvješće o humanitarnoj pomoći, a ne o stvarnim problemima.

“Deklaracija obvezuje hrvatske institucije da rade – točka pet – na istragama nerazjašnjenih ubojstava Hrvata u BiH, od visokih dužnosnika poput Joze Leutara do povratnika i – točka šest – je li predsjednik Vlade ili Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo neko pismo ili organiziralo neki sastanak relevantnih EU i međunarodnih institucija na temu nejednakosti i preglasavanja Hrvata u BiH. Nisam dobio nikakav odgovor. Ako nije ništa učinjeno, a u izvješću nema ništa o tome, onda recite – nije učinjeno”, prozvao je vladajuće Nino Raspudić iz Mosta.

On je naglasio kako je Hrvatska trebala Željka Komšića proglasiti personom non grata i da treba “jasno staviti do znanja da ne samo da Hrvatska neće podržati europski put BiH, već i da će blokirati dobivanje statusa zemlje-kandidata dok se ne promjeni izborni zakon”.

Za predsjednika Domovinskog pokreta Miroslava Škoru položaj Hrvata u BiH gori je nego pod Jugoslavijom. Glavni problem nije izborni zakon, kako to predstavlja HDZ, već ustavno-pravni ustroj BiH, kazao je.

“Naša diplomacija treba svjetske čimbenike uvjeriti – jer oni su ti koji će o tome odlučivati – da je u interesu međunarodne zajednice da se u BiH preurede odnosi, da se ona preustroji i da postane jedna stabilna demokratska europska zemlja. O aktivnostima u tom smislu u ovom izvješću na žalost nema ni slova”, konstatirao je Škoro.

Nikola Grmoja iz Mosta pitao je – je li federalizacija koja kao jedno od mogućih rješenja nudi i treći entitet jedno od rješenja za BiH Hrvate?

“To su modeli koji se moraju dogovoriti unutar Bosne i Hercegovine, a Hrvatska kao potpisnica sudjelovat će u svakom konstruktivnom modelu”, kazao je Grlić Radman.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)