Naslovnica Politika Rasprava u Britanskom parlamentu o BiH: Žele se ostvariti ciljevi iz devedesetih

Rasprava u Britanskom parlamentu o BiH: Žele se ostvariti ciljevi iz devedesetih

164

Sarajevo/London — Određeni ciljevi koji nisu ostvareni 1990-ih sada zauzimaju svoj prostor u BiH koja se sada nalazi u začaranom krugu. Za ovakvo stanje krivi su politički lideri koji koriste ovo stanje za ostvarivanje vlastitih ciljeva, dok Mađarska daje podršku “korumpiranom lideru Miloradu Dodiku koji zloupotrebljava moć u RS”. Ovo su neki od zaključaka rasprave koja je održana u Komitetu za vanjske poslove Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva, prenosi televizija N1.

Baronesa Arminka Helić upozorila je kako “određeni ciljevi koji nisu ostvareni 1990-ih sada zauzimaju svoj prostor” te da se na isti način “nastoji ostvariti nezavisnost od BiH, odnosno dodatni konfederalni sporazum sa Srbijom”. Istakla je kako smatra da su “domaći političari pokretači krize u BiH”.

“Dodik želi djelovati bez ikakvih posljedica po autokratsku vladavinu”

Majda Ruge, viša saradnica Evropskog vijeća za vanjske poslove u Berlinu, kazala je kako “nestabilnost u BiH dolazi od političkih lidera, a ne građana, koji imaju svoj politički cilj”.

“Navest ću samo mišljenje iz 2019. godine kada su građani trebali reći šta je najveća prijetnja. Njih 32 posto kazalo je da je to organizovani kriminal, a tek 17 posto etnički sukobi. Politički lideri donose odluke da jačaju etničke podjele i donose te odluke prethodnih 15 godina. Cilj je da se BiH održi disfunkcionalnom i da to bude okruženje bez posljedica. Dodik želi djelovati unutar RS i BiH bez ikakvih posljedica po autokratsku vladavinu, a da ne govorim o blokada institucija”, kazala je Ruge.

Smatra da je problem i Ustav ovakava kakav jeste jer ne osigurava poticaj za saradnju i mira već zadovoljavanje potreba grupa.

“Provodi se politički cilj da se grupe drže odvojeno”, dodala je.

Arnaut: BiH je u začaranom krugu, sankcije se trebaju proširiti

Poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Damir Arnaut, istakao je kako se BiH nalazi u začaranom krugu zbog korupcije koja se koristi da ometa razvoj. Naglasio je kako je potrebno proširiti sankcije.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)