Naslovnica Izdvojeno Rasprava o budžetu Mostara: “Želja mnogo, mogućnosti male”

Rasprava o budžetu Mostara: “Želja mnogo, mogućnosti male”

525

Mostar — Javna rasprava o Nacrtu budžeta Grada Mostara za 2020. godinu održana je u utorak u Gradskoj vijećnici Mostara, nakon što je Dom naroda Parlamenta Federacije BiH ranije usvojio Prijedlog zakona o dopuni Zakona o budžetnima u FBiH, čime je omogućeno donošenje mostarskog gradskog budžeta.

Budžet Grada Mostara za 2020. godinu planiran je u iznosu od oko 59 miliona maraka, plus 20 miliona koji se odnose na kapitalne projekte, a prema najavi predstavnika Gradske uprave, mostarski gradonačelnik trebao bi potpisati budžet u sljedećih desetak dana.

Načelnik Odjela za finansije i nekretnine Grada Mostara Izet Šahović kazao je kako će se intenzivno raditi na razmatranju svih prijedloga i amandmana koje su građani iznijeli na današnjoj raspravi te vidjeti šta se od toga može uvrstiti u budžet.

“Mi smo, naravno, ograničeni iznosom budžeta koji smo planirali i moramo se uklopiti u ta planirana sredstva, a eventualno neke korekcije možemo praviti na rashodima”, izjavio Šahović novinarima nakon okončane rasprave, prenosi Fena.

Kazao je kako će se nastojati što prije završiti sva predviđena procedura kako bi se budžet mogao potpisati te kako bi Grad mogao normalno funkcionirati. Sve to, dodao je Šahović, moglo bi se okončati u narednih desetak dana.

Tokom javne rasprave iznesen je niz usmenih i pismenih prijedloga, sugestija i amandmana, a po riječima glavne savjetnice Grada Mostara Radmile Komadine bit će teško sve predložene amandmane uvrstiti u budžet.

“Na primjer, ustanove kulture, koje nastupaju zajedno, traže povećanje plate za svoje zaposlene. Kada bi se to povećanje dogodilo u minimalnom iznosu do 5 posto, to su zaista velika sredstva. Želja ima mnogo i zaista su velika očekivanja, a mogućnosti male”, kazala je Komadina.

Primjedbe na predloženi budžet uputio je i predsjednik Udruženja “Fortuna” Marin Bago koji je današnju javnu raspravu usporedio s ostavinskom raspravom.

“Ono što je problematično je presuda Strasbourga, odnosno problematično je što gradonačelnik nije legitiman. Mi se pitamo ko su ovi ljudi koji određuju koliko će se novca potrošiti i na koji način”, kazao je Bago.

Dodao je kako su kreatori budžeta izašli izvan zakonskih okvira kada je u pitanju komunalna djelatnost.

“Umjesto da budemo jedan od ljepših i uređenijih gradova u regiji, sve je uništeno i vrlo je jasno da je riječ o velikom kriminalu i da je distribucija novca na ovaj način jedini razlog što izbora nema i što građane Mostara drže kao taoce”, ustvrdio je Bago.

(StarMo)