Naslovnica Život Raspisan konkurs za Šantićev festival djece pjesnika

Raspisan konkurs za Šantićev festival djece pjesnika

412

Mostar — Povodom obilježavanja godišnjice velikog pjesnika Alekse Šantića, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) Prosvjeta Mostar organizuje Sedmi Šantićev festival djece pjesnika koji će se održati početkom februara 2020. godine.

Na festivalu mogu učestvovati učenici osnovnih škola iz sljedećih država: Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora i Sjevrena Makedonija.

Pozivamo škole, nastavnike jezika, voditelje literarnih i recitatorskih sekcija da motivišu svoje učenike za prijavu te pozivamo učenike da se prijave i pošalju svoje radove na naš konkurs. Tema je slobodna.

Nadamo se da će ovaj konkurs animirati mlade da se odazovu u što većem broju i pokažu svoj dar i ljubav prema pisanju poezije. Sve koji se odluče prijaviti na konkurs treba da obavezuje i ime našeg velikog pjesnika Alekse Šantića koji je slavu Mostara pronosio širom svijeta. U tom smislu svim učesnicima na konkursu želimo puno sreće i dobrodošlicu u magični poetski svijet.

Na dosada raspisane konkurse na našu adresu stiglo je preko 6000 radova iz svih država regiona, kao i radovi iz Grčke. Prva mjesta osvajali su mladi pjesnici Sara Georgijev, Marija Pejčić, Hana Trtovac, Lav Lukić, Vojislav Durmanović, Dragomir Žugić, Đorđije Šabak i Aleksa Nikolić. Mnogo drugih nagrada otišlo je širom regije. Još veći uspjeh je što su brojni učesnici, podstaknuti uspjehom na festivalu izdali i svoje prve knjige. Naročita važnost festivala je što velik broj mladih ljudi uvodi u poetski svijet preko sjećanja na našeg velikog Mostarskog pjesnika Alekse Šantića.

Način prijave na konkurs:
Svoje radove (najviše tri) dostaviti do 31.12.2019. godine na adresu:
SPKD Prosvjeta Mostar,
Maršala Tita 178,
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina

(StarMo)