Naslovnica Izdvojeno Rasi: Imunizacija krajem 2021. godine

Rasi: Imunizacija krajem 2021. godine

368
foto: Shutterstock

Brisel — Evropska agencija za lijekove (EMA) predviđa da će dati svoje odobrenje za prvu vakcinu protiv korona virusa do kraja godine sa očekivanim početkom distribucije od januara, rekao je u subotu direktor agencije, javlja AFP.

“Ako su podaci solidni mogli bi dati zeleno svjetlo za prvu vakcinu do kraja godine i početi sa distribucijom od januara” rekao je Guido Rasi, direktor Evropske agencije za lijekove, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Ta insititucija zadužena je za odobravanje i kontrolu lijekova u EU. Konačno zeleno svjetlo, koje daje Evropska komisija, omogućit će da laboratorije počnu sa prodajom svog lijeka u cijeloj EU.

EMA koja računa da će biti šest ili sedam različitih vakcina na raspolaganju 2021., u petak je dobila prve kliničke podatke Pfizera za njegovu vakcinu, rekao je Rasi. On je rekao i da su dobili od Astra Zenece predkliničke podatke, probe na životinjama koje se već procjenjuju, i da su imali više razgovora sa Modernom.

Ako se vakcina stavi na tržište u januaru njeni prvi efekti na širenje virusa “će biti vidljivi za pet, šest mjeseci, suštinski idućeg ljeta”, rekao je on.

“Očigledno je da neće biti moguće vakcinisati cijeli svijet, ali ćemo početi sa najizloženijim kategorijama kao što su starije osobe i zaposleni u zdravstvu, što će početi da blokira mostove prenosa”, dodao je.

Ocijenio je da treba vakcinisati preko polovine evropske populacije da bi moglo da se dogodi smanjenje pandemije, što zahtijeva “najmanje 500 miliona doza u Evropi”.

Da bi se svi vakcinisali bit će potrebno najmanje godinu dana, i “ako sve prođe dobro krajem 2021. ćemo imati dovoljnu imunizaciju”, rekao je Rasi.

(StarMo)