Naslovnica BiH Ranjive kategorije pripremiti za tržište rada

Ranjive kategorije pripremiti za tržište rada

510

Mostar — Konferencija “Međuopćinskom saradnjom do bolje i inkluzivnije prakse podrške start-upima” održana je u ponedjeljak u Kaknju.

Konferencija je organizovana u okviru istoimenog projekta, kojeg u partnerstvu implementiraju općina Jablanica, općina Kakanj, općina Konjic, Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK, Služba za zapošljavanje HNK, Služba za zapošljavanje ZDK – Biro rada Kakanj, Univerzitet Džemal Bijedić, Radin d.o.o. Mostar i Jablanit d.o.o. Jablanica, saopšteno je iz LiNK-a.

Projektom se nastoji direktno poboljšati inkluzivna poduzetnička infrastruktura u tri lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini, a indirektno u jos 7 lokalnih zajednica. U tri lokalne zajednice će se kreirati sveobuhvatni i inkluzivni sistemi podrške za razvoj novih biznisa, koji će predstavljati novu preduzetničku infrastrukturu za ranjive kategorije.

„Cilj je da se radi na izgradnji vještina mladih nezaposlenih osoba, prvenstveno žena i drugih ranjivih kategorija, kako bi se pripremili za tržište rada i pokretanje vlastitog biznisa“, naglasila je Alisa Gekić, direktorica Udruženja LiNK.

„Nadam se da ćemo ovaj projekat uspješno implementirati u narednih 16 mjeseci i doći do novih samostalnih biznisa, što nam je svima zajednički cilj“, kazao je Salem Dedić, načelnik općine Jablanica.

Konferencija je održana s ciljem uspostave međuopćinskog partnerstva za bolju i inkluzivniju podršku start-upima. Ovom prilikom su predstavljene Smjernice za poboljšanje inkluzivnog sistema podrške novim biznisima.

„Imamo tri lokacije koje zajednički sarađuju i na osnovu čije saradnje ćemo, nadam se, imati primjer dobre prakse, koji će nam pokazati kako opštine koje su spremne da podrže razvoj preduzetništva mogu zajedničkim naporima doći do još boljeg rješenja.“, istakla je Katarina Crnjanski Vlajčić, projekt koordinatorica ispred Međunarodne organizacije rada.

Međuopćinsko partnerstvo je jedno od pet partnerstava za zapošljavanje kreiranih u okviru projekta „EU4Business – za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju“, koga finansira Evropska unija u BiH, a realizuju GIZ, UNDP i MOR.

(StarMo)