Naslovnica BiH Ramić: Vrijeme je da se zaduženi za sigurnost u BiH aktiviraju

Ramić: Vrijeme je da se zaduženi za sigurnost u BiH aktiviraju

487
Edin Ramić

Banja Luka — Šef poslaničke grupe “Zajedno za BiH” Edin Ramić upozorio je da su” neprovodivi zaključci usvojeni sinoć u Narodnoj skupštini u vezi s Ustavnim sudom BiH”.

Posebno zasjedanje parlamenta o toj temi, kako je naveo, “nije uopšte trebalo biti održano”.

“Jasno je da se odluke Ustavnog suda BiH provode, ne komentraišu i ne pokušava se, na neki način, disciplinovati taj sud, da da nadležnosti RS, koje nama” – kazao je Ramić za Fenu, nakon što su poslanici stranaka sa srpskim predznakom u Narodnoj skupštini RS kasno sinoć usvojili „Informaciju u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH”, kao i osam zaključaka.

Ramić smatra da situacija u kojoj u RS ne žele da se usvoji zakon na državnom nivou, koji bi regulisao pitanje državne imovine, znači „da oni ne žele da to pitanje riješe na zakonit način, već jednostrano, nasilnim putem, smatrajući da će to neko nekada legalizirati”.

“Vrijeme je da se oni koji su zaduženi za sigurnost u BiH, za garancije po pitanju provođenja Ustava, vladavine prava, aktiviraju kako dalje ne bi išli u destrukciju” – rekao je on.

Situacija u kojoj se postavljaju utimatumi Ustavnom sudu BiH i državnim institucijama, a nema sankcija, “ohrabruje da se ide dalje” – smatra Ramić i dodaje:

“Bolje je zaustaviti problem dok je još u nastanku, nego kada naraste toliki da se oko njega moraju baviti i EU i SAD i svi oni koji su garanti Dejtonskog sporazuma”.

(StarMo)