Naslovnica BiH Ramić: Dodik “ne krije da želi nemire u BiH”

Ramić: Dodik “ne krije da želi nemire u BiH”

580
Edin Ramić

Banja Luka/Sarajevo — Šef Poslaničke grupe “Zajedno je za BiH“ u Skupštini RS, Edin Ramić, ukazao je za Fenu da član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik “zloupotrebljava vitalni interes RS-a, kada su u pitanju dvije odluke usvojene u Predsjedništvu BiH te obesmišljava taj mehanizam”.

Navodi da nije dobro koristiti taj mehanizam da se ograniči posjeta predsjednika koji je pozvan u posjetu u BiH.

“To je prvenstveno nepristojno i s diplomatske prakse kontraproduktivno generalno za odnose BiH i Crne Gore” – rekao je Ramić.

Dodik traži da se entitetski parlamentarci izjasne da li je najavljenom posjetom predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Bosni i Hercegovini, te raspoređivanjem stranih pripadnika na bh. granici, ugrožen vitalni interes RS.

Ramić naglašava da je “nevjerovatno koliko Dodik ulaže energije da bh. granicu učini što otvorenijom”.

“Dodik se prvo protivio raspoređivanju Oružanih snaga BiH, te jačanju Granične policije BiH, a zatim zloupotrebljava mehanizam vitalnog interesa RS kako bi dalje narušio sigurnost naše granice. On očigledno priziva nemire u BiH. Ako nije u stanju sam da ih izazove, onda je sretan da ih izazovu migranti ili neko drugi” – rekao je Ramić.

Ukazao je da je neophodno osigurati bh. granicu, ali da Dodik na ovaj način, kako je rekao, “ne krije da želi nemire u BiH”.

(StarMo)