Naslovnica Region Rama o vojnim manevrima Srbije: Podsticanje nacionalističkog vandalizma…

Rama o vojnim manevrima Srbije: Podsticanje nacionalističkog vandalizma…

71
Rama i Kurti

Tirana — Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u Prištini da je za žaljenje da smo, umjesto konkretnog napretka u dijalogu i obostranog priznanja Kosova i Srbije, danas svjedoci vojnih teatralnih manevara Srbije na granici sa suverenom državom Kosovo.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem, nakon sastanka delegacija dvije zemlje, Rama je ocijenio da vojni manevri Srbije na sjevernoj granici sa Kosovom ne brane srpske građane, iako to tvrdi zvanični Beograd. On je naglasio da je činjenica da srpski građani žive bez ikakvih prijetnji na Kosovu, čak ne plaćaju račune za struju što nema nigdje ni na Balkanu, ni u svijetu.

“Ti manevri podstiču nacionalistički vandalizam paljenja javnih institucija koje služe upravo tim građanima koji nisu žrtve neke državne represije ili etničkog progonstva, nego su taoci stagnacije dijaloga između Srbije i Kosova”, naglasio je albanski premijer.

Rama smatra da je odluka o uvođenju reciprociteta na registarske tablice iz Srbije legitimno pravo Kosova.

“Ovde je pravo Kosova i tačka. Nije Srbije, i Srbija nema pravo da registarske tablice vozila za svakodnevnu upotrebu pretvara u konfliktnu svakodnevnicu i od ‘muhe pravi bizona’, kao da je Vlada Kosova najavila neki rat, kada u stvari jednostavno traži implementaciju međusobno dogovorenog sporazuma”, rekao je Rama.

(StarMo)