Naslovnica Život Rakete pale na centar Bagdada

Rakete pale na centar Bagdada

107
foto arhiva

Bagdad — Četiri rakete ispaljene u četvrtak iz pravca istočnog Bagdada pale su na Zelenu zonu iračke prijestolnice, u kojoj se nalaze vladine zgrade i strane misije, saopćila je danas policija, dok politički nemiri u zemlji dalje eskaliraju, prenosi Reuters.

Nema neposrednih izvještaja o žrtvama u napadima niti preuzimanja odgovornosti, kazala su dva pripadnika policije. Određeni broj šiitskih muslimanskih militantnih grupa ima urede i pristalice u istočnom Bagdadu.

U sličnom napadu u srijedu ranjeno je sedam pripadnika iračkih snaga sigurnosti u Zelenoj zoni, a čini se da je to dodalo novu dimenziju nadmetanju među političarima željnim moći.

Raketni napadi na Zelenu zonu bili su redovni posljednjih godina, ali obično su usmjereni na zapadne mete od strane milicija koje podržava Iran.

Ovi napadi su bili rijetki posljednjih mjeseci. Napad u srijedu dogodio se dok je parlament glasao za potvrđivanje predsjednika.

Politička kriza ostavila je Irak bez vlade skoro godinu dana nakon izbora u oktobru prošle godine.

Kriza u velikoj mjeri oslikava suprotstavljanje moćnog populističkog šiitskog imama Moqtadu al-Sadra, političkog, vjerskog i vođu milicije, nizu političkih i militantnih grupa koje su uglavnom orijentirane prema Iranu.

Sukob je prerastao u ulične sukobe u kojima je u augustu ubijeno na desetine ljudi u centru Bagdada. Mnogi Iračani strahuju da bi se isto moglo ponoviti.

(StarMo)