Naslovnica Život Rakete iz Gaze, zračni udari Izraela

Rakete iz Gaze, zračni udari Izraela

356
foto: ilustracija

Gaza — Palestinski ekstremisti ispalili su protekle noći 12 raketa iz Pojasa Gaze, od kojih je devet presretnuto i Izrael je odgovorio zračnim udarima u tri navrata na pozicije ekstremističkog islamskog Hamasa koji vlada tom palestinskom teritorijom, saopštila je izraelska vojska.

Bila je to najozbiljnija razmjena vatre na granici Gaze poslije više mjeseci, ocjenjuje AP, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Izvještaja o žrtvama nema, ali je policija rekla da su zgrade i vozila u Izraelu oštećeni.

Tokom proteklih sedmica organizacije povezane sa Hamasom puštale su balone sa zapaljivim materijalom preko granice u Izrael, izazivajući požare u nastojanju da izvrše pritisak kako bi jevrejska država ublažila blokadu uvedenu prema Pojasu Gaze još 2007. godine, kada su hamasovci silom preuzeli vlast od umjerenijeg rivalskog Fataha.

Raketiranje, međutim, označava veliku eskalaciju nasilja. Izrael i Hamas su tri puta ratovali i više puta su izbijali manji sukobi u proteklih 13 godina.

Nijedna strana ne želi novi rat, kako se vjeruje, ali žrtve mogu da izazovu veći sukob, dodaje AP.

Izrael je nedavno zatvorio glavni granični prelaz za prevoz roba prema Pojasu Gaze i jedina električna centrala na toj teritoriji je prestala da radi zbog nedostatka goriva te oko dva miliona stanovnika Gaze sada ima struju samo četiri sata na dan.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)