Naslovnica Sport “Raketa” više ne igra za Hrvatsku

“Raketa” više ne igra za Hrvatsku

187

Zagreb — Vicekapiten hrvatske fudbalske reprezentacije Ivan Rakitić odlučio je zavšiti svoju reprezentativnu karijereu nakon 106 nastupa u kojima je postigao 15 golova za ‘vatrene’, saopšteno je iz Hrvatskog fudbalskog savza (HNS).

“Oproštaj od hrvatske reprezentacije mi je najteža odluka u karijeri, ali osjetio sam da je ovo trenutak kada moram prelomiti i donijeti tu odluku. Uživao sam u svakoj utakmici koju sam odigrao za svoju domovinu, a nezaboravni trenuci sa Svjetskog prvenstva ostat će mi među omiljenim uspomenama u životu”, izjavio je 32-godišnji Rakitić koji je u dresu seniorske hrvatske nacionalne selekcije debitirao 8. septembra 2007. pod vodstvom Slavena Bilića.

Od njegovih nastupa za ‘vatrene’ svakako će najviše ostati u sjećanju doprinos koji je dao na putu do svjetskog srebra u Rusiji 2018. kad je realizirao odlučujuće jedanaesterce u osmini finala protiv Danske te u četvrtfinalu protiv Rusije.

Rakitić je o svojoj odluci razgovarao s selektorom Zlatkom Dalićem, predsjednikom HNS-a Davorom Šukerom te kapitenom Lukom Modrićem, prenijeli su hrvatski portali.

Rakitić je prvu utakmicu odigrao 8. septembra 2007. protiv Estonije u kvalifikacijama za EURO 2008., a samo četiri dana poslije je protiv Andore postigao i svoj prvi gol. Posljednji od svojih 15 reprezentativnih golova postigao je na Svjetskom prvenstvu 2018. u Rusiji u pobjedi 3-0 nad Argentinom, a posljednju nastup imao je 13. oktobra prošle godine u Cardiffu protiv Walesa (1-1), u kvalifikacijama za EURO 2020.

Sa 106 nastupa Rakitić je četvrti po broju odigranih utakmica za hrvatsku reprezentaciju, a više ih imaju samo Darijo Srna (134), Luka Modrić (127) i Stipe Pletikosa (114).

(StarMo)