Naslovnica Politika RAK se oglasio u vezi sa izborima u Mostaru

RAK se oglasio u vezi sa izborima u Mostaru

506
foto: ilustracija

Sarajevo — Imajući u vidu da su odlukom Centralne izborne komisije od 23. jula 2020., za 20. decembar zakazani Lokalni izbori u Gradu Mostaru, Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) podsjeća sve pružaoce medijskih usluga koji svojim signalom pokrivaju područje Grada Mostara na obavezu poštivanja Poglavlja 16. Izbornog zakona BiH i Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora.

“U skladu sa tim, neposredno obraćanje političkih subjekata, kao i emitovanje plaćenog političkog oglašavanja počinje u periodu od 30 dana prije dana izbora, odnosno 20. novembra”, saopšteno je danas iz RAK-a, prenosi BHRT.

Izborna šutnja počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno 19. decembra 2020. godine u 7:00 sati, i traje do njihovog zatvaranja.

Pružaoci medijskih usluga koji svojim signalom pokrivaju područje grada Mostara obavezni su dostaviti Agenciji raspored planiranih izbornih programa najkasnije sedam dana prije početka izborne kampanje, kao i važeće cjenovnike marketinških usluga najkasnije 15 dana prije početka izborne kampanje.

Agencija i ovim putem poziva sve televizijske stanice da praćenje izborne kampanje, odnosno svoje izborne programe u najvećoj mogućoj mjeri učine pristupačnim licima sa oštećenjem sluha, kao i slijepim i slabovidim licima.

U programima poput izbornih hronika i političkih debata, te neposrednom obraćanju političkih subjekata preporučuje se obezbjeđenja tumačenja na znakovni jezik ili titlovanje.

(StarMo)