Naslovnica Politika Raguž: Ne “rotirajući”, prihvatljiviji Kordić

Raguž: Ne “rotirajući”, prihvatljiviji Kordić

402
Slaven Raguž; foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Uoči sjednice Gradskog Vijeća Grada Mostara za Federalni radio govorio je Slaven Raguž, predsjednik HRS-a. Raguž kaže kako je za prijedlog o rotiranju na poziciji gradonačelnika saznao iz medija. Očigledno je riječ o dogovoru SDA i HDZ-a.

“Ne vidim šta drugo može biti. Salem Marić je ostavio mandat u Parlamentu zbog Mostara i to govori da dogovor između njih postoji. Upravo sam dobio tu informaciju o rotacionom prijedlogu, samo ne znam od kuda im ta ideja budući da bilo kakvo diranje u Satut Grada Mostara, a to jeste to, to traži izmjenu Ustava.

Praktično ta ideja je nemoguća i uopće mi nije jasno šta hoće. Svako ko iole poznaje procese i poslovnike to zna, suvišno mi i je i komentirati tu ideju o rotirajućem gradonačelniku. Očigledno su ovi iz Koalicije za Mostar shvatili da je ideja o gradonačelniku Mostara u liku Zlatka Guzina propala pa sad ovo predlažu. To je besmisleno, ne znam stvarno.“

Bilo kakvo diranje u ulogu gradonačelnika traži promjenu Ustava FBiH, a mi godinama pokušavamo mijenjati raznorazne ustave u ovoj državi pa ne ide – poručio je Raguž. Sve i da svi pristanemo to ne može proći u Gradskom vijeću nego u mora ići u Parlament FBiH. Prijedlog je zakomplicirao izbor gradonačelnika.

„U svakom slučaju vidjet ćemo šta će reći, kako će to prezentirati, u kojoj formi pa ćemo vidjeti šta i kako kao stranka“.

Nećemo reći za koga smo glasali na prošloj sjednici. Nećemo ni sad za koga ćemo glasati, ali za nas je prihvatljiviji Mario Kordić – kaže Raguž, prenosi federalna.ba.

„Išli smo prema njemu sa idejama i projektima, ali nam nije odgovorio i tako ćemo se nositi prema njegovoj kandidaturi. Mi smo spremni na razgovor i s njim i sa drugim kandidatom Zlatkom Guzinom. Naše glasove neće imati nijedan dok se ne očituju o dokmentima koje smo im poslali.“

U svakom slučaju vidjet ćemo kako ćemo glasati nakon današnjih sastanaka sa obje strane.

„Šanse da Mostar danas dobije gradonačelnika su 60 prema 40“ – zaključio je Raguž za Radio Federacije uoči današnje sjednice Gradskog vijeća.

(StarMo)