Naslovnica Politika Radončić zatražio policijsku zaštitu povratnika u RS

Radončić zatražio policijsku zaštitu povratnika u RS

501
Fahrudin Radončić

Sarajevo — Povodom sinoćnjih nemilih dešavanja u Srebrenici, gdje se otvoreno i gnusno zastrašuju povratnici i podstiče vjerska i nacionalna netrpeljivost Savez za bolju budućnost (SBB) traži hitnu reakciju nadležnih policijskih tijela u identificiranju, a od tužilaštva u adekvatnom i efikasnom procesuiranju vinovnika ove sramne provokacije, navodi se u reakciji SBB-a, prenosi Patria.

“Vjerski blagdani nikome, a Srebrenica posebno nikada ne smije biti mjesto demonstracije mržnje i netrpeljivosti zasnovane na bilo čijim rasističkim, ksenofobnim i primitivnim uvjerenjima. Nadležni organi na nivou Bosne i Hercegovine, primarno Ministarstvo sigurnosti i OSA već su pravovremeno reagirali, što očekujemo i od institucija entiteta Republika Srpska”, navode iz SBB-a.

Iz Naroda i pravde danas su pozvali ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića (SBB) da reagira i insistira od agencija za provođenje zakona, od SIPA-e do OSA-e, kao i od entitetske policije RS-a, da zaustave divljanje.

“Osim operativne, Radončić ima i političku i moralnu obavezu da stane u zaštitu potlačenih i da ukaže na radikalizam četničkih organizacija. Poruke kako su sarajevski imami radikalni i šutnja na ovakve divljačke pohode radikalnih hordi po Srebrenici i Višegradu šalju u svijet iskrivljenu poruku“, navodi se u saopćenju Naroda i Pravde.

Ministar Radončić odgovorio je Narodu i pravdu, odnosno Elmedinu Konakoviću da nije čekao “da se nesretni Konaković jutros probudi i drži lekcije ministru sigurnosti o operativnim nadležnostima koje Ministarstvo sigurnosti BiH inače nema.”

“Već tokom jučerašnjeg trajanja uznemiravanja povratnika, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, direktor OSA-e Osman Mehmedagić i ja smo stupili u kontakt sa odgovornim ljudima MUP-a Republike Srpske i tražili da pojačaju policijsku zaštitu nad našim ljudima. Vrlo odgovorno smo i efikasno postupili i o detaljima nećemo upoznavati uspavanog Konakovića koji za osam godina vladanja ništa nije uradio u Kantonu Sarajevo”, naveo je Radončić u reakciji.

(StarMo)