Naslovnica BiH Radončić: U toku je deportacija migranata

Radončić: U toku je deportacija migranata

619

Sarajevo — Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić kazao je na press-konferenciji kako je u toku deportacija migranata iz BiH u zemlje njihovog porijekla jer su, s obzirom na to da kriju informacije o porijeklu, mnogi od njih teroristi spavači.

Pakistan neće biti kooperativan s ovom akcijom, tvrdi Radončić i on će zatražiti da se njihov ambasador proglasi personom non grata.

“Prethodno ministarstvo pet godina nije ništa radilo po pitanju rješenja, nas je zadesila pandemija, ali sad se vraćamo ovom problemu, tražimo novi pristup, a to je deportacija migranata u zemlje njihovog porijekla”, kazao je Radončić, prenosi BHRT.

Dodao je da treba napraviti razliku između sirijskih izbjeglica i onih koji putuju iz ekonomskih razloga ilegalno.

“Jučer sam od Slobodana Ujića direktora Službe za poslove sa strancima tražio službenim dokumentom da nam utvrde tačan broj ilegalnih ekonomskih migranata iz zemalja po njihovom porijeklu – Pakistan, Bangladeš, Iran, Alžir, Tunis, Sirija…”, kazao je ministar, dodavši da mnogi ne žele pokazati službene dokumente poput pasoša, te da je moguće da se radi o prikrivenim teroristima.

“Takvim načinom skrivanja identiteta je moguće da se radi o terorističkim grupama koje će ući u EU zemlje nakon godinu ili dvije dana i odraditi ulogu spavača prije nego dobiju nalog od neke terorističke grupe”, rekao je.

Služba za poslove strancima treba, najavio je Radončić, napraviti među migrantima anketu o tomu koliko njih je spremno biti deportirano u zemlje njihovog porijekla, a nakon tog će doći do diplomatskih konsultacija s njihovim zemljama o tome na koji način će se finansirati njihova deportacija.

“Na ovaj način želimo smanjiti strah domaćeg stanovništva i poslati poruku EU vlastima da BiH neće biti migrantski depozit”, dodao je ministar.

Kazao je kako, po informacijama koje njegovo ministarstvo ima, Pakistan neće biti kooperativan kad je ova akcija u pitanju pa će on zatražiti da se njihovog ambasadora u BiH proglasi personom non grata.

Da bi uspio u planu rješenja migrantske krize, ministar je ustvrdio i kako je potrebno promijeniti zakon, ali, kako kaže, očekuje da će se to dogoditi.

(StarMo)