Naslovnica BiH Radončić se zahvalio SDA i podnio ostavku

Radončić se zahvalio SDA i podnio ostavku

631
Fahrudin Radončić

Sarajevo — Ministar sigurnosti Bosne Hercegovine Fahrudin Radončić je na press-konferenciji u Sarajevu potvrdio je da će danas podnijeti ostavku na mjesto ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH.

Kazao je da su razlozi “potpuno principijelne prirode, te da nema nikakvih tenzija, nervoza, polemika.

– Ja se prvo zahvaljujem Stranci demokratske akcije što je omogućila i meni i SBB-u da budemo u toj parlamentarnoj većini i u Vijeću ministara BiH. Međutim, što je potpuno politički legitimno, pojavile su se političke razlike u odnosu na neka strateška pitanja unutar BiH – kazao je ministar Radončić.

On je ranije najavio kako ostavku podnosi zbog “tri razloga”.

“Prvi razlog je različito shvatanje migrantske krize, s jedne strane mene kao ministra sigurnosti, a s druge strane člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković koji su stali na stranu pakistanskog ambasadora i koji ne shvataju i ne identifciraju migrantski sigurnosni problem”, govori Radončić.

Kao drugi razlog ističe ličnu procjenu da su odnosi SDA, SNSD-a i HDZ-a takvi da zadugo neće napraviti dobar ambijent za rad u Vijeću ministara BiH.

“Zbog toga zaista ne vidim razlog da sjedim u Vijeću ministara kao jedini lider jedne političke stranke”, smatra predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB).

Kao treći razlog je istakao aferu “Respiratori”, odnosno ono što se događalo posljednjih dana.

(StarMo)