Naslovnica Politika Radončić pisao ambasadama: Obavijestite nas 15 dana ranije…

Radončić pisao ambasadama: Obavijestite nas 15 dana ranije…

480
Fahrudin Radončić

Sarajevo — Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić uputio je pismo svim ambasadama, diplomatskim uredima i konzulatima u BiH u kojima ih obavještava da će vlasti u BiH omogućiti povratak stranih državljana u njihove države, ali ih i moli da ne vraćaju državljane BiH iz svojih zemalja.

“Vlasti u BiH omogućit će organiziranje posebnih letova i drugih oblika transporta stranih državljana prema njihovim državama i pružiti potrebnu podršku za njihovu realizaciju, ali molimo da se ovakvi letovi i drugi vidovi transporta istovremeno ne koriste za organiziranje povratka državljana BiH iz vaših zemalja u Bosnu i Hercegovinu”, kaže Radončić u pismu.

Dodaje da na osnovu odluka Vijeća ministara BiH i drugih nadležnih institucija koje su donesene radi smanjenja širenja koronavirusa, povratak i prijem državljana BiH zahtijeva detaljnu pripremu i koordinaciju više nadležnih institucija s više nivoa vlasti i poseban postupak s osobama koje se vrate, transport i karantinski smještaj te medicinsku brigu kako na granici, tako i unutar BiH.

“Ukoliko se, ipak, odlučite da u organiziranim posebnim letovima i drugim oblicima transporta omogućite i povratak bh. državljana u BiH, molimo vas da nas o tome obavijestite najmanje 15 dana prije zakazanog datuma povrataka i dostavite spiskove državljana BiH kojima namjeravate omogućiti povratak s adresama njihovog prebivališta u BiH”, napisao je ministar sigurnosti BiH u pismu ambasadama, diplomatskim uredima i konzulatima u BiH, prenosi Patria.

Podsjećam, Radončić je i u medijskim istupima poručivao da je protiv povratka građana BiH u domovinu tokom pandemije.

(StarMo)